Létezik olyan, hogy valakinek túl sok könyve van otthon?
Létezik olyan, hogy valakinek túl sok könyve van otthon?
promo / 2022-10-05 lokál
Napjainkban egyre többen vallják, hogy egy tárgyakkal telezsúfolt lakás nem csak fenntarthatósági szempontból problémás, de pszichikailag is megterhelő lehet. A minimalizmusnak nevezett irányzat hívei igyekeznek megválni mindentől, ami valójában nem okoz örömöt: az egyik kihívásban például mindössze 100 tárggyal kell élni egy éven át.

Marie Kondo és a 30 könyv legendája

Napjaink talán legismertebb minimalistája Marie Kondo, aki saját otthonában harmincra redukálta a könyvek számát. Sokan úgy értelmezték mindezt, hogy ezzel az ideálisan otthon tartandó könyvek számát is megadta – de erről szó sincs! Mint egy nyilatkozatában elmondta, mint mindig, most sem a konkrét szám a lényeg, hanem hogy megváljunk azoktól a könyvektől, melyek nem nyújtanak élvezetet.

Tanácsok a válogatáshoz

Azt, hogy melyik könyvektől érdemes megválnunk ez alapján, nem mindig könnyű eldönteni. Ellenérv mindig lesz – például mi van, ha változik az ízlésünk? – de meg kell értenünk, hogy annak is ára van, ha mindenhez ragaszkodunk: a zsúfolt lakás. Ha bizonytalanok vagyunk, először dobozba is kerülhetnek a kiválogatott könyvek. Írjuk rá a dátumot, s tegyük a pincébe/padlásra. Egy év lejártával nézzük meg, hány könyvet kérnénk el a dobozból, ha mondjuk egy barátunknál lennénk lakásvásáron – meg fogunk lepődni, milyen keveset!

Új élet vár

Ha megvan, mi az, amire nincs szükségünk, már csak egy dolog van hátra: keressünk új gazdákat könyveinknek – olyanokat, akik velünk ellentétben örömüket lelik bennük. Az antikváriumok közismert megoldást jelentenek, de sokszor limitált, hogy milyen könyveket vesznek át. Az ismerősök körében is meghirdethetjük a könyveket, de ez nagyon időigényes is lehet. Egyszerű és teljes körű megoldást jelenthetnek ugyanakkor az ingyenes könyvcserepontok, melyeket ma már az ország egész területén megtalálhatunk. A független, sokszor állandó felügyelettel nem rendelkező kisebb helyszínek mellett már 10 fedett, egységes megjelenésű Bookline Lapozó is várja az érdeklődőket és a könyveket – az ingyenes pontok teljes listáját a www.bookline.hu/lapozo oldalon lehet megtekinteni. Már csak arra kell ügyelnünk, hogy olyan cserekönyvet válasszunk, amit utóbb tényleg el is olvasunk…

film
Jackie
 
zene
Amper10 – Újranyitás, nyitás az újra
 
lokál
Portré: Póka Zalán