Legyen zöldebb a teraszod!
Legyen zöldebb a teraszod!
Bite Orsi / 2020-05-11 lokál
A kijárási korlátozásban van jó is, hiszen mindenre sokkal több időnk jut. Kipróbálhatjuk magunkat mindenféle új dologban: jógázhatunk, szakácskodhatunk, süthetünk vagy átrendezhetjük a lakást. A lakás frissítésének egyik legjobb módja a növényesítés, melyet könnyűszerrel elvégezhetünk mi magunk is. Hogy mégse bukjon el a projekt, szakértő segítséget hoztunk nektek. A pécsi Hentz & Kéreg Kertészet kollégái adnak néhány tuti tippet, hogy biztosan sikerrel járjunk.

Határozd meg, hogy mit szeretnél ültetni!

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a lakásunk/teraszunk képességeivel. Balkonra nem érdemes például tulipánfát ültetni, hasznosabb kisebb léptékben gondolkodni. Olyan virágos- vagy fűszernövényeket célszerűbb inkább elültetni, melyek kisebb helyigénnyel rendelkeznek, de hálás barátaink tudnak lenni. Ha rendelkezel kicsit nagyobb terasszal, érdemes lehet megpróbálkoznod a koktélparadicsommal. A folyamatos gondoskodás mellett akár októberig szedheted róla a paradicsomot.

Legyen fix helye!

Ahogy mi is utálunk költözni, a növények sem szeretnek. Próbáljuk meg megtalálni a növény végleges helyét, amely napfényes, de mégsem túl meleg ahhoz, hogy megfőjön a friss ültetésünk. Ez talán a legnehezebb része az otthoni kertészkedésnek, de érdemes erre időt szánni, hiszen egy-egy szobanövény akár több tíz évet is elél ugyanazon a helyen.

Megfelelő nagyságú edény, megfelelő mennyiségű és minőségű föld

Az idényjellegű növényeket ültethetjük rögtön a végleges edényébe, nem kell többszöri átültetést terveznünk, viszont lényeges pont, hogy jól lőjük be az adott növény igényét. Nagyobb, futós növénynek javasolt nagyobb edényt választanunk, hiszen sok tápanyagra lesz szüksége a növekedése során, azonban egy kisebb dísznövénynek felesleges nagy konténert választanunk. Májusban érdemesebb már palántás növényeket ültetni, a magról indításhoz már késő lehet.

Gondozd!

Ha megvan a helye, és el is ültetted, már csak életben kell tartani! Az emberek általában túlöntözik vagy kiszárítják a növényeiket, nehéz megtalálni a balanszt. Ha folyamatosan nedvesen tudod tartani a földet, akkor nagyon nem tudsz mellé nyúlni. Túlzásba sem szabad esnünk, a pangó víz néha nagyobb kárt tesz, mintha kiszáradna. A legfontosabb, hogy türelmesek legyünk és vegyük észre, hogy mire van a növényünknek szüksége. Innentől pedig nincs más feladatunk, minthogy figyeljük, hogyan fejlődnek a kedves kis zöld lakótársaink.

Növényválasz

Hoztunk néhány tippet, hogy mégis milyen típusú növényeket érdemes ültetni, hogy biztosan sikerélményünk legyen. A koktélparadicsom ritkán tud csalódást okozni, szépen meghálálják a gondoskodást, hasonló a rozmaring, a bazsalikom és a kakukkfű is. Utóbbiak évelők, könnyen teleltethetők, illatos leveleit pedig a legyek sem kedvelik. A virágos növények közül a büdöske, a pistike, a levendula és a szegfű is jó választás lehet. Elpusztíthatatlan társunk még a kövirózsa, amely bár unalmasnak tűnhet, számos fajtája van, és rövid időn belül szépen betölt akármekkora edényt vagy kaspót. Viszonylag kevés törődéssel hálás barátaink lesznek.

(Májusi kiadásunkban a gyereknap apropóján kizárólag gyerekrajzok jelentek meg. Ezt a képet Bakos Kata Flóra készítette.)

zene
Balaton
 
zene
Pécsi Napok
 
ételital
Teszteltük: Café Presto