Kulcsrakész otthonok a Mecsekben
Kulcsrakész otthonok a Mecsekben
Bite Orsi / 2022-04-12 lokál
Akármerre kirándulunk a környéken és szinte bármely irányba indulunk, biztosan találkozni fogunk egy-egy lezárt házzal az erdőben. Bár magányosnak tűnnek ezek a házikók, hétvégére mind megtelnek élettel. Ezúttal a kulcsosházazás menetét szeretnénk bemutatni nektek, azaz irány az erdő!

De mi is a kulcsosház és miként szállhatunk meg ott? A turistaházaktól és turistaszállóktól eltérően a kulcsosházak személyzet nélküli, önellátó szálláshelyek, amelyek indítása a Mecsekben az 1970-es évekig nyúlik vissza. Ezeket a szállásokat az illetékes erdészetek, helyi természetbarát szakosztályok vagy egyesületek üzemeltetik, gondnoka pedig általában a legközelebbi településről jár ki, így a házak kulcsait is tőle tudjuk elkérni.

Mindenki másképp definiálja a kényelmet, sokféleképpen lehet a felszereltséget is értelmezni, azonban vitathatatlan, hogy a 21. századi apartmanok közt még mindig van létjogosultsága a kulcsosházaknak. Ez a kategória is igen széles: a vezetékes víz és az áramszolgáltatás luxusa mellett jóval puritánabb felszereltségű kunyhók is vannak. Rajtunk áll, hogy szeretnénk-e kihasználni a modern kor adta könnyebbséget vagy inkább élveznénk a favágás, a vízhordás vagy épp a pottyantós wc-k adta erdei romantikát. A Mecsekben is sokféléből választhatunk: ha a komfortot kedveljük, a felújított Gyopár kulcsosház a nekünk való, de a kalandkedvelőknek a Réka kunyhót ajánljuk. Mivel ezek félig-meddig önellátó szállások, érkezés előtt mindenképpen érdemes egyeztetni a felszereltségről a hely gondnokával. Egy ilyen kiruccanás gondos tervezést igényel: élelmiszert és hálózsákot minden esetben magunknak kell vinnünk, mivel a házak kényelme a minimalista elvet követi. Az év nagy részében az ezekben a házakban található vaskályha lesz a legjobb barátunk, ugyanis a főzéshez és a fürdéshez ezen melegíthetjük a vizet, illetve az otthon melegét is ez biztosítja. Egy-két fazekat általában találunk az erdei lakokban, de érdemesebb egy vadkemping hozzávalóival felkészülni a puritánabb házak esetében. Ott tartózkodásunk ideje alatt felüdítő felfedezni a környék útvonalait, hiszen a Mecsek számos természeti csodával vár bennünket, amelyek az év minden szakában látogathatók. Amíg a szálláson vagyunk, próbáljuk meg nem zavarni hangoskodással az erdő csendjét, hiszen erre az időre az itt megtalálható élőlények a szomszédainkká válnak. A kulcsosházak legfontosabb írott-íratlan szabálya, hogy a szállást mindig úgy hagyjuk ott, ahogy mi is szeretnénk átvenni. Indulás előtt rendet kell tennünk magunk után, szemetet és romlandó árut semmiképp se hagyjunk bent, viszont tartós cikket (teát, gyertyát, szappant) esetleg hagyhatunk, ha úgy gondoljuk, hogy az utánunk érkezők örülnének neki, illetve mindezek mellett a kályhát is hamuzzuk ki és készítsünk be fát.

Az elérhető kulcsosházakról a Mecsekerdő, illetve a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség oldalán tájékozódhatsz.

lokál
Portré: Rázga Miklós
 
zene
Pixelplants
 
súgó
Gamerek, készüljetek!