Kórus az egész város
Kórus az egész város
/ 2015-03-10 lokál
1988 után tér vissza Pécsre Európa legnagyobb kórusfesztiválja, az EUROPA CANTAT. A július 24-től augusztus 2-ig tartó grandiózus rendezvény ügyvezető igazgatójával, Móczár Gáborral beszélgettünk a legnagyobb érdeklődéssel várt programokról.

Az EUROPA CANTAT kórusfesztivált háromévenként mindig más európai városban rendezik. 2012-ben Torino adott otthont a rendezvénynek, idén pedig Pécs látja vendégül a világ minden tájáról ideérkező kórusokat. A jelenlegi helyzet szerint 38 országból közel 70 kórus érkezik a városba, ami kiegészülve a pécsi és a baranyai együttesekkel már most közel 3500 résztvevőt jelent. Tele lesz a város, az tuti!

A kórusok fellépésein túl a kísérőprogramok számtalan újdonságot és izgalmas megmozdulást tartogatnak. „Az egyik ilyen nagy újdonság az, hogy a pécsi EUROPA CANTAT szeretné a három déli szomszédos országot Péccsel és Magyarországgal egy nagyon szoros zenei együttműködésbe kovácsolni. Ennek megfelelően lesznek úgynevezett Nemzeti Napok” – avat be a részletekbe Móczár. „Lesz külön Magyar Nap, de a három vendégül látott ország is olyan programelemekkel érkezik, melyek a nemzetük kulturális életét mutatják be. Bemutatkoznak a nemzetiségek, lesznek táncházak is, és mindenki külön egy kis gasztronómiai bemutatóval is készül.”

További érdekes programnak ígérkezik a „Kórusok Éjszakája” nevű rendezvény. „Július 26-án, vasárnap 20:00-tól éjfélig a Székesegyház környékén lévő kis udvarokat, apróbb helyszíneket fogják a kórusok gyorsan váltakozó koncertekkel betölteni és fényjátékkal színesíteni, miközben az utcán flashmobok szórakoztatják majd a közönséget.”

A legnépszerűbb program minden bizonnyal az EUROPA CANTAT kezdetétől folyamatosan jelentkező, esti nagy közös éneklések lesznek. „Egy svájci karnagy, Michael Gohl  - akinek az édesapja vezette 1988-ban Pécsett ezeket a nagy közös énekléseket - a Pécsi Egyetemi Énekkarral karöltve fogják tartani ezeket a programokat. A lényege, hogy a fesztivál résztvevői mellett a városlakók, a turisták és az érdeklődők is csatlakozhatnak minden este egy nagy közös énekléshez.”

A közönség számára talán a legfontosabb információ az, hogy az EUROPA CANTAT összes szabadtéri programja ingyenes lesz. „A célunk, hogy minél többen minél több koncerthez tudjanak hozzáférni. Nagyon fontos küldetése a fesztiválnak az, hogy a pécsi és a környékbeli lakók nagy része valamelyik rendezvényen megforduljon.”

(A cikk megjelenését az EUROPA CANTAT támogatta.)

ételital
Sörforradalmárok
 
lokál
Eximó Jégrém: Holnap is nap van
 
lokál
Mese-Tér-Kép