Mérföldkő a szennyvíztelep fejlesztésében: elindult a próbaüzem
Mérföldkő a szennyvíztelep fejlesztésében: elindult a próbaüzem
promo / 2022-05-03 lokál
Pécsett az elmúlt évek egyik kiemelt környezetvédelmi beruházása a szennyvíztisztító telep fejlesztése, melynek március 1-jén elindult a féléves próbaüzeme.

A Strabag Építőipari Zrt. kivitelezésében a telepen számos új létesítmény épült, mint például új előmechanikai fogadó műtárgy, rácsgépház, levegőztetett homok- és zsírfogó műtárgy, előülepítő medence, homokszűrő, UV-fertőtlenítő. Két régi biológiai medencét felújítottak és egy új medencével, 9000 köbméter térfogattal növelték a tisztítási kapacitást. Átépítették az utóülepítőket, létesült egy új iszapvíztelenítő vonal, jelenleg pedig új tározókat alakítanak ki a záporvíz kezelésére.

A telepre a befogadó aknán keresztül érkezik Pécs és a környező települések folyékony hulladéka. A megújult technológiára három zsilipen keresztül jut a szennyvíz. A próbaüzem ennek a három zsilipnek a nyitásával indult Péterffy Attila (Pécs polgármestere), Farkas Tamás (a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója) és Ludvig Csaba (a Strabag Építőipari Zrt. projektvezetője) közreműködésével.

A hat hónapos próbaüzem alatt a Tettye Forrásház Zrt. üzemeltetésében folyamatosan figyelik a technológia működését, és hogy az országos vízgazdálkodási tervnek megfelelően a környezetvédelmi határértékeket tartva kerüljön vissza a víz a természetes körforgásba. A fejlesztésnek köszönhetően a tisztítási hatásfok nőtt, hiszen 96% helyett szinte 100%-osan ártalmatlanított, szennyező anyagoktól mentes víz folyik vissza a Duna vízgyűjtő területére.

A beruházás a KEHOP-2.2.2-15-2016-00056 azonosítószámú projekt keretében mintegy 7,2 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg.

(X)

lokál
Mindenki karácsonyfája
 
lokál
Minden nap könyvünnep az Ifjúság úti Bookline Lapozóban
 
zene
Bass Camp Orfű