Mérföldkő a szennyvíztelep fejlesztésében: elindult a próbaüzem
Mérföldkő a szennyvíztelep fejlesztésében: elindult a próbaüzem
promo / 2022-05-03 lokál
Pécsett az elmúlt évek egyik kiemelt környezetvédelmi beruházása a szennyvíztisztító telep fejlesztése, melynek március 1-jén elindult a féléves próbaüzeme.

A Strabag Építőipari Zrt. kivitelezésében a telepen számos új létesítmény épült, mint például új előmechanikai fogadó műtárgy, rácsgépház, levegőztetett homok- és zsírfogó műtárgy, előülepítő medence, homokszűrő, UV-fertőtlenítő. Két régi biológiai medencét felújítottak és egy új medencével, 9000 köbméter térfogattal növelték a tisztítási kapacitást. Átépítették az utóülepítőket, létesült egy új iszapvíztelenítő vonal, jelenleg pedig új tározókat alakítanak ki a záporvíz kezelésére.

A telepre a befogadó aknán keresztül érkezik Pécs és a környező települések folyékony hulladéka. A megújult technológiára három zsilipen keresztül jut a szennyvíz. A próbaüzem ennek a három zsilipnek a nyitásával indult Péterffy Attila (Pécs polgármestere), Farkas Tamás (a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója) és Ludvig Csaba (a Strabag Építőipari Zrt. projektvezetője) közreműködésével.

A hat hónapos próbaüzem alatt a Tettye Forrásház Zrt. üzemeltetésében folyamatosan figyelik a technológia működését, és hogy az országos vízgazdálkodási tervnek megfelelően a környezetvédelmi határértékeket tartva kerüljön vissza a víz a természetes körforgásba. A fejlesztésnek köszönhetően a tisztítási hatásfok nőtt, hiszen 96% helyett szinte 100%-osan ártalmatlanított, szennyező anyagoktól mentes víz folyik vissza a Duna vízgyűjtő területére.

A beruházás a KEHOP-2.2.2-15-2016-00056 azonosítószámú projekt keretében mintegy 7,2 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg.

(X)

súgó
Légy nyitott, kóstolj bele, fedezd fel!
 
súgó
Ahol a mesék életre kelnek 
 
lokál
Élmény, amit egymilliószor is átélnél!