Stereo Kollektiv
Stereo Kollektiv
Morvai Zsolt / 2016-09-02 zene
A napokban jelent meg a legkúlabb pécsi underground hip-hop banda, a Stereo Kollektiv új nagylemeze, Álarc címmel. Az új albumról, társadalomkritikáról és a pécsi hip-hop szcénáról beszélgettünk velük.  

A Facebook oldalatokon megosztottatok egy tracklistát a megjelenő albumról és egy szép nagy, 19 tételes mesterműnek tűnik. Ez a mennyiség az évek alatt halmozódik fel, vagy új lemez csakis friss matériával működhet?

A lemez nagyjából három év munkáját öleli fel, Dózi és Stika közbeni becsatlakozásával. Általában nem tervezzük meg előre az album tematikáját, de valahogy mégis  elkezdenek egymáshoz kapcsolódni a dalok, majd a végére egy egésszé áll össze.

Az Álarc egy nagyon rejtélyes albumcím. Van egy központi gondolat, ami ihlette az anyagot?

Inkább úgy mondanánk, hogy menet közben alakult ki a cím. Sok dalban utalunk arra, hogy manapság mindenki álarcot húz, ami lehet egy Facebook-profil mesterkéltsége is, esetleg érdekből megfelelni valakinek, egy kényszerített mosoly a főnöke felé, vagy csak egy nyamvadt dizájnerdrog. Kicsit minden olyan, mintha, de mégsem az.

Sokak szerint a fizikai formátum halott. Az Álarc megjelenik kézzelfogható formában is?

Természetesen igen, hiszen régivágású hip-hopról van szó. Mi még úgy gondoljuk, hogy a fizikai megjelenésnek megvan a maga varázsa, és ezáltal a létjogosultsága is. Az mp3 gyűjtemény szép és jó, praktikus is, de a kezedbe véve nem érzed az illatát.

Mindig is kimondtátok, amit gondoltatok és ez egy extra ízt ad a zenéteknek. A társadalomkritikával fűszerezett odaszúrás most is a fegyveretek maradt?

Igen. A társadalmi problémák mindig is érzékenyen érintettek minket, az igazi hip-hop erről szól, egy kiváló eszköz arra, hogy a véleményünknek hangot is adjunk.

Milyennek látjátok a jelenlegi pécsi underground hip-hop szcénát?

A baráti körünkön kívül sajnos nem nagyon halljuk, hogy MC-k, DJ-k, graffitisek és breaktáncosok együtt bandáznának. Márpedig a mozgalom ennek a négy elemnek az együttes erejére épül.

(A teljes album ITT hallható!)

 

lokál
Portré: Dr. Feldmann Ádám
 
lokál
Portré: Molvay Norbert
 
film
A Made in Pécs bemutatja: Balaton Method