Amit azonnal megtehetünk – Túlélőtippek a konyhai élethez
Amit azonnal megtehetünk – Túlélőtippek a konyhai élethez
Müllner & Kálmán Content Lab / 2022-09-21 ételital
Nincs mese, a konyhában is spórolnunk kell! A naponta emelkedő élelmiszerárak és az egeket verdeső energiaárak miatt sok mindent át kell gondolnunk az otthoni főzéskor is. Pécsi gasztronómiai szereplőket kérdeztünk arról, hogyan lehet gazdaságosabbá tenni a mindennapjainkat.

Az utóbbi időben egyszerűen nem lehet úgy bevásárolni, hogy ne szörnyülködnénk a szinte naponta emelkedő árakon. Mindenki a maga módján próbál enyhíteni a pénztárcájára mért csapásokon, de felocsúdva a sopánkodásból, gyorsan rájövünk: sokkal nagyobb szükség van okos és megfontolt döntésekre, leleményre, régimódi vagy újhullámos praktikákra, mint a panaszkodásra. Amire sokan a járvány alatt döbbentek rá, az mára nem kérdés: az élelmiszerpazarlás és a tervezés nélküli konyha tarthatatlan. E tekintetben nincs különbség egy családi és egy professzionális konyha működtetése között, így hivatásosokat kérdeztünk arról, hogy ők mit tesznek a gazdaságosabb mindennapokért.

A fenntarthatóság felől

Felcser Dávid, a fenntartható vendéglátásáért többszörösen díjazott Reggeli tulajdonosa szerint „a fenntarthatóság és a spórolás útja keresztezhetik egymást, de sokkal inkább annak jött el az ideje, hogy kezeljük azokat a problémákat, amik előidézték a helyzetet. Ezek közül az egyik legkomolyabb probléma a túlfogyasztás: a mostani háború is végső soron a csökkenő erőforráskészletek megszerzésére irányul, a globális ellátási láncok pedig fenntarthatatlanok a végtelenül megtett áru-kilométerrel”. A vendéglátós szerint most mindenkinek hátrébb kell lépnie egy kicsit és megértenie az okokat. Nem a rezsiszámlát kell figyelni, mert az csak tüneti kezelés. „Fogyasszunk kevesebbet mindenből, de ne csak most, hanem mindig – az jót tesz a bolygónak és több pénzünk is marad. Lehetőleg helyi termelőktől vásároljunk, ne hagyjuk, hogy az áruházláncok ügyes marketingesei csupa fölösleget vetessenek meg velünk. Üdítő helyett igyunk hideg vizet és házi jeges teát. Ezzel a károsanyag kibocsátást is csökkentjük, valamint idősebb korunkra kevesebb gyógyszerre lesz szükségünk és olcsóbb is. Együnk kevesebb húst, több zöldséget. Még tart a nyár, próbáljuk ki például a hidegen áztatott cold brew kávét vagy teát, vagy épp az overnight zabpelyhet – ez utóbbi egész évben tartalmas napindító étkezés lehet. Csak összerakjuk az összetevőket, betesszük az amúgy is bekapcsolt hűtőszekrénybe és reggelre kész az ételünk, italunk, így nem használtunk a főzésre sem energiát”.

Éttermi ötletek otthonra

Mindeközben a bólyi Kiskastélyban is hasonló revízióra kértük Schneider Gábort, kiegészítve a híresen észszerű sváb konyha néhány tippjével, amik közül jónéhányat otthon is kipróbálhatunk. „Átnéztük az eszközparkot, és kivettünk a rendszerből néhány nagy fogyasztású gépet. Optimalizáltuk a készülékek üzemóráit: minden csak akkor, illetve addig működik, amíg valóban szükség van rá”. Otthon is érdemes például a víz felforralásához a folyamatot először a vízforralóban elkezdeni és a felforralt vizet átönteni például a tésztafőző edénybe. Szintén érdemes a hűtőszekrényt is jól használni, racionalizálni a hűtők és a fagyasztók használatát. „Igyekszünk kisebb, de még elégséges hűtőkapacitással dolgozni” – mondja a szakember és ezt mi is azonnal megtehetjük. Mindenki tudja, de most tényleg érdemes odafigyelni arra, hogy ne nyitogassuk a hűtőszekrény ajtaját, és soha ne hagyjuk nyitva hosszabb időre. Kizárólag teljesen kihűlt ételt tegyünk a fridzsiderbe, és figyeljünk arra is, mit hová teszünk. És ahogy otthon mindannyian, úgy a Kiskastély konyháján is felülvizsgálták a beszerzést. „Minden tétel esetében keressük az olcsóbb megoldást, nem engedve a minőségből. Néhány kiugróan magas alapanyagköltségű ételt levettünk az étlapról, helyettük igyekszünk biztosan beszerezhető, olcsóbb alapanyagokat használni és kreatívan feldolgozni, amire a sváb konyha bőven ad lehetőséget. Például állandó köretelemként használjuk a sufnudlit és a héveknédlit. Előbbi egyszerű burgonyás nudli, utóbbi pedig kelt tészta, a legegyszerűbb és legolcsóbb alapanyagokból. Az elnevezésük és a finom ízük mégis különlegessé teszi őket” – foglalja össze a vendéglátós.

lokál
Portré: Németh Zozó
 
ételital
Bormaraton Vörösmarton     
 
lokál
Barangolások a Mecsekben