Hűsölj a városban!
Hűsölj a városban!
Papp András / 2022-06-29 lokál
Vannak, akik nem szeretik a vízpartot és nem szeretik a strandokat. Ettől függetlenül nekik sem kell megkukulniuk a városban. Van néhány olyan hely Pécsett, ahol nagyszerűen lehet hűsölni, sőt, van néhány olyan is, ahol a hűsölés mellett nagyszerű élményekben is lehet részünk.

A Püspöki Palota pincéje és alagútja

A Dóm téren álló Püspöki Palota önmagában is csodálatos, de az igazi izgalmak itt is a föld alatt vannak. A Püspöki Palota kertjét a Pincével és a Magtárral összekötő alagút története a középkorig nyúlik vissza, de egészen különleges szerepet kapott a 20. század második felében, az egyházzal ellenséges államszocializmus idején. A pincealagút nyugati szárnyát ekkor nem csupán bor tárolására használták. Biztonságos, földalatti ösvényként is igénybe vették azokban az időkben, amikor a püspöki rezidenciába és kertjébe számtalan lehallgatókészüléket telepítettek. A nagy múltú alagút kivételes környezetet biztosít a kommunista egyházüldözés vészterhes mindennapjainak bemutatásához. Tapasztalatból mondjuk: a legnagyobb kánikulában is érdemes felöltözni az alagút meglátogatásához, mert nagyon hideg van lent! (A pince egy részlete kiemelt képünkön látható.)

A 18. században épült borospince a korabeli püspöki rezidenciához tartozott, és az uradalom „főpincéjeként" volt ismert. A mélyen a föld alá nyúló, kétszintes, hatalmas térben a látogató megtekintheti a pince eredeti hordóit és megkóstolhatja borait. A kiállítás történeti távlatba helyezi hazánk négy ősi borvidékének (pécsi, szekszárdi, tolnai, villányi), gazdagságát és a Pécsi Egyházmegye nagy múltú borkultúráját is.

A volt pezsgőgyár pincéje

A Szent István tér 12. alatt 1859-ben létesült a Littke pezsgőgyár, melyet Littke Lőrinc alapított. Az épületben jelenleg a Littke Palace Látogatóközpont működik. Szervezett program keretében, bor- és pezsgőkóstolóval egybekötve látogatható a pincerendszer, ami az egyik leghosszabb egybefüggő pince Magyarországon, és amiért idecitáltuk, az az, hogy télen és nyáron egyaránt 14 fok van odalent. A kánikulában igazi felüdülés! A látogatóközpont alatt elnyúló pince 5 szint mélységben tekinthető meg, azaz egyre mélyebb és mélyebb szintre jutunk el a pincelátogatás során. Mint ahogy említettük, lehetőség van borkóstolásra is, ahol többek között Magyarország legrégebbi pezsgőjét, a ma már manufakturális keretek között készülő prémium minőségű Littke pezsgőt és Littke borokat kóstolhatjuk meg. További infók: 06-30-484-6635  

Pintér-kert Arborétum

A Tettye leghűvösebb pontja, csodaszép, szemet gyönyörködtető környezetben! Nevét Pintér János (1879-1933) banktisztviselőről kapta, aki 1926-ban kezdett növényeket telepíteni villája köré. A terület kedvező klímaadottságát kihasználva örökzöld gyűjteményes kertet hozott létre. Az arborétum 1977 óta országos védelem alatt áll. Területe közel 2 hektár, melyet kiépített sétaúton járhatunk be. A szépen gondozott, szobrokkal díszített kertben sétálva megfigyelhetjük a ritka és védett növények virágzását és hallhatjuk tucatnyi énekesmadár csivitelését.

Tettyei Mésztufa-barlang

Ez a hely – azon túl, hogy jó menekülési cél a kánikula ellen – egy egyedülálló geológiai képződmény. Az üregrendszer a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. Egykor ezek a föld alatti üregek lakóhelyként is funkcionáltak. Ma nagyszerű, interaktív kiállítás látható benne, melyet mindenképpen ajánlunk, ám látogatáskor az öltözéket érdemes megválogatni, mert itt télen-nyáron 14 fok a hőmérséklet, azaz nagy melegben könnyen megfázhatunk lenge ruhában.

TV-torony kilátó

Kevesen gondolnák, de tuti tipp a nagy hőségben a TV-torony kilátója. Annyira huzatos ugyanis, hogy itt sosincs meleg! Próbáljátok ki! Ráadásul, ha meguntátok a huzatot, bevackolhatjátok magatokat az erdőbe, ami a legkiválóbb hely a hűsölésre.

 

lokál
Portré: Hajdú Balázs
 
zene
A gyógyszerészek csalogánya
 
lokál
Drukker-Makker