Hangos (a) könyvtár
Hangos (a) könyvtár
Bite Orsi / 2020-11-25 lokál
Magyarországon a hangoskönyvek elterjedése az Országos Vakok- és Gyengénlátók Szövetségének köszönhető, az 1960-as években ők hozták létre az első stúdiót erre a célra.

Ezt megelőzően a hangoskönyvek iránt érdeklődők közösségi felolvasásokat tartottak, amelyeket kazettás magnóra vettek fel, és egymás között másolták, cserélgették. Hazánkban 2003-ban jelent meg az első hangoskönyv CD-n, Örkény egyperces novelláit Mácsai Pál tolmácsolásában rögzítették. Hosszú utat tettünk meg azóta, a hangoskönyvek kínálata napjainkban igen széles palettát ölel fel, a magyar és nemzetközi klasszikusok mellett számos kortárs mű elérhető már. A piac tehát nem csak a látássérülteket célozza meg, a hangoskönyvek mára egyre népszerűbbek az átlagemberek számára is. Sokan utazás vagy sport közben hallgatják őket, vagy csak szimplán kikapcsolódásként. Ezt a növekvő igényt látta meg a Csorba Győző Könyvtár, közel 800 kölcsönözhető hangoskönyv található náluk összesen 1383 lemezen. 2016-ban létrehoztak egy hangoskönyv ajánló terminált is (képünkön), amelyen kategóriákba szedve kereshetők a művek, illetve bele is hallgathatunk az aktuálisan elérhető kiadványokba. A Tudásközpontban lévő könyvtárban hangos gyermekkönyvekből, felnőtteknek szóló irodalomból és a Zeneműtár hanganyagaiból is válogathatunk.

A járványhelyzet miatt a könyvtárak sajnos zárva vannak, de a Csorba Győző Könyvtárból kölcsönözni még most is lehet, akár hangoskönyveket is. Részletek ITT.

súgó
Nem tudhatom – Radnóti és korunk 
 
ételital
Törzshely: Horváth Gergő - Szabadkikötő
 
zene
Dánielfy Gergő és az Utazók