Elkészült a Hollófészek magaslatra épített kilátó
Elkészült a Hollófészek magaslatra épített kilátó
promo / 2023-12-05 lokál
Október 26-án adták át a természetjáróknak a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Baranya vármegyei szakaszán a Hollófészek magaslatra épített kilátót.

Baranya vármegye egyike hazánk legváltozatosabb földrajzi adottságokkal rendelkező megyéinek, ahol ártér, dombság és hegyvidék kapcsolódik egymáshoz. Talán sokan nem tudják, hogy a Zselici dombság legmagasabb pontja Baranya vármegye északi részén található.

A Hollófészek magaslat 358,5 méterrel a Balti tenger szintje felett fekszik, itt épült a 27,67 méter magas, kilenc szintes kilátó. 119 lépcsőfokát megmászva érünk fel a legfelső szintre, itt 381 méterrel a tengerszint felett állunk.

Az építmény szerkezete tölgyfa, állékonyságát acél szerelvények biztosítják. A kilátó 4464 db elemből áll, 62 köbméter fa, és 7,2 tonna acél felhasználásával készült.

Tiszta időben nemcsak a zselici táj és a Mecsek vonulata, hanem a horvátországi Papuk-hegység, sőt akár a Balaton-felvidék jellegzetes formájú tanúhegyei is láthatók.

A 27 méter magas kilátó egy év alatt készült el. A helyén korábban egy fából készített tábla jelezte, hogy ez a Zselic legmagasabb pontja.

A Hollófészek-kilátó megközelítése több irányból, de csak gyalogosan, illetve kerékpárral lehetséges. A legkönnyebben Nagymátéról, a vadászház közelében kialakított kavicsos parkolóból, a kék négyzet, majd a kék sáv, végül a kék háromszög jelzést követve, egy könnyű 1,5 kilométeres sétával jutunk el a kilátóhoz. Nagymátéig aszfaltozott erdészeti feltáró úton gépjárművel is lehet közlekedni.

A kilátó Szatyor Győző fafaragó népi iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia Népművész Tagozat rendes tagjának tervei alapján épült.

 

súgó
Díjnyertes Saller
 
lokál
Tettyei Romok: Pécs 2024
 
lokál
Bringa-verkli