Egy őshonos ZUZMÓ
Egy őshonos ZUZMÓ
Müllner & Kálmán Content Lab / 2021-06-22 ételital
Dombóvár környékén kell, hogy legyen valami a levegőben, ami nem hagy nyugodni, inspirál, lendületet ad. Hogy miért? Mert Hegyi Maja és Sándor Ildikó is erről a környékről származik és már a negyedik közös és sikeres vállalkozásukat futtatják Pécsett, sokszor egymással párhuzamosan. Ezúttal ZUZMO néven, erjesztett üdítőkkel lepik meg a közönséget.

Van itt valami, ami évszázadok óta velünk él, mégis úttörő bevállalásnak számít. A fermentált italok készítése külföldön (Londonban, Berlinben vagy Csehországban) is csak az elmúlt pár évben lett divatos, mégis egy ősi, hagyományos dologról van szó: az erjesztésről.  Az erjesztéssel tartósítás tehát nem új keletű dolog, mégis „akik megkóstolják a fermentált italokat, azok valami egészen elképesztően újszerű, szokatlan, izgalmasan finom élményről számolnak be” – meséli Maja, a jogászból lett, most éppen organikus borász. „A kóstolókon azt vesszük észre, hogy az emberek meglepődnek és sokszor nem tudják hová tenni az ízvilágot” – folytatja. „A természetes folyamatnak köszönhetően máshogy savanyú, szomjoltó vagy éppenséggel frissítő a probiotikus limonádé, mint a cukros-citromos változat” – amit már Ildu, a szintén pályaelhagyó közgazdász fűz hozzá.

De kezdjük az elején, hogy megtudjuk, milyen út vezetett a fermentáláshoz: a két vállalkozó kedvű lány tehát még Dombóvár környékéről ismeri egymást, ott nőttek fel és már akkor elhatározták, hogy lesz közös jövőjük. Az egyetem elvégzése után a jogtudományt és a közgazdaságtant hátrahagyva belefogtak első projektjükbe, és megnyitották a SZOBA lakásgalériát, ami aztán 8 éven keresztül volt aktív színtere a művészeti, zenei életnek, ma pedig apartmanként funkcionál. De a Hibázni ebmeri dolog ruhamárka és a Streat burgerező is az ő fejlesztésük, bár ez utóbbinak már elengedték a kezét.

Közben pedig számukra teljesen természetes módon bekúszott az életükbe az erjesztés is. A Streat után a felszabadult időt és energiát a fermentálásba forgatták, hiszen Maja közben borásznak tanult, ahol az erjesztés természetes része a folyamatnak. Míg megszerezték az első organikusan művelhető szőlőbirtokot, ahol már élesben is dolgozhatnak a saját natúr boruk készítésén, folyamatosan kísérleteztek. „Savanyítani szinte bármit lehet, a savanyú káposzta, a kovászos uborka a legismertebb ezek közül. Csak a fantázia szabhat határt a savanyításnak”– mondja Ildu. „Az erjesztett italok készítéskor kétféle teleppel dolgozunk – mesél tovább Maja –, az egyik egy kombucha gomba, a másik pedig egy japán kristálygomba. Ezek élesztőgombák és baktériumok összességéből, szimbiózisából állnak, így biológiai szempontból nem is annyira gombák, hanem zuzmók”. És el is jutottunk a legújabb projekt elnevezéséhez: ZUZMO. 

Első italuk a savanyú káposztalével erjesztett limonádé volt. Ahhoz, hogy ilyesmi egyáltalán eszükbe jutott, nem kis kíváncsiság, kísérletező kedv, megszállottság és utánajárás kellett. Így jutottak el az élő kultúrával készített, természetes szénsavat tartalmazó italokig, hogy aztán másokat is fölrázzanak vele. Szerencsére itthon is egyre szélesebb az a nyitott, érdeklődő réteg, akiknek nem mindegy, hogy mit fogyasztanak, akiknek fontos, hogy mesterséges tartósítók és ízesítők nélkül készült italokhoz juthassanak.

A háromféle ízesítésű erjesztett ital hamarosan elérhető lesz Pécs különböző vendéglátóhelyein és a saját webshopjukban is, de jelezték már az előzetes igényeket Szegedről és Budapestről is. A felforrósodó hazai nyárban igazán jól jön majd egy kis természetesen üdítő, szénsavas pezsgés, akár kurkumás limonádé formájában. 

Azt még eláruljuk, hogy távolról sincs vége az ötleteknek, hiszen a CrackerJack Coffee Roasters-szel együttműködve készülőben van az új Costa Rica-i alapokkal bíró, szénsavas savanyú kávé is.

 

lokál
Made in Pécs-díj 2022 – A Kultúra Junior kategória jelöltjei
 
súgó
Egymásra néző ablakok
 
súgó
Afrika Napok