Találkozás a csatornaszörnnyel
Találkozás a csatornaszörnnyel
promo / 2022-03-23 lokál
„Veszedelmes fenevaddal” bővült a Pécsi Állatkert flórája és faunája: a Víz világnapján a világszerte honos szennyeződésfélék családjába tartozó közönséges csatornaszörnyek (communis monstrum canalis) egy példánya érkezett a Mecsek lábához.

A csatornaszörnyek (lásd még: zsírhegyek, zsírkígyók) a nagyvárosi szennyvízhálózatok mélyén tanyázó, eseteként onnan előtörő teremtmények, amelyek a helytelen etetés következtében szörnyű nagyra nőhetnek és veszélyessé válhatnak. Hajlamosak a hízásra, és nagy étvággyal habzsolnak minden, nem a csatornába való, mégis odakerülő tárgyat, anyagot. Kedvenc táplálékaik közé tartoznak a vécén lehúzott nedves törlőkendők, vattapamacsok, fültisztító pálcikák, higiéniai termékek, nem beszélve a lefolyóba öntött konyhai zsiradékról.

Egy, a helytelen csatornahasználattal túltáplált, felhizlalt szörnyeteg rettentő pusztításra képes a városi szennyvízhálózat vezetékeiben, műtárgyaiban, ráadásul a szennyvíz útját is megakasztja, ahogy az 2018 nyarán történt Pécsett: a szennyvíztisztító telep munkatársai másfél napig küzdöttek, amíg végül szigonyok és egy daru segítségével kiemeltek egy egytonnás példányt a telep fogadóaknájából.

(Csatornából előkerült, nem oda való tárgyak)

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. társadalmi szemléletformáló kampánya keretében helyezte el az installációt a Pécs Zoo-ban, nem megszokott módon irányítva a figyelmet a tudatos csatornahasználat fontosságára.

(A Csatonaszörny a KEHOP-2.1.7-19-2019-00003 azonosítószámú „Vizes Város – Tudatos víz- és csatornahasználat” pályázat keretében valósult meg.)

(X)

 

súgó
Őket is hazavárták
 
lokál
Eximó Jégrém: 2571 leütés
 
súgó
32. Villányi Vörösbor Fesztivál