Víz a föld alatt
Víz a föld alatt
Papp András / 2021-08-10 lokál
Ki gondolná, hogy a lábunk alatt 850 kilométernyi vízvezetékhálózat tekereg, amibe egy év alatt kb. 8,5 millió köbméter vizet táplál a Tettye Forrásház? És azt tudta valaki, hogy a Mecsek egy nagy természetes víztározó, ami a 4000 köbméteres űrtartalmával az ország második legnagyobb befogadóképességű földalatti ivóvíztározója?

A Tettye-forrásra alapozott tettyei vízmű 1892-ben kezdte meg a vízszolgáltatást, a vízművet I. Ferenc József adta át. A vízmű nemcsak kiépítése, de üzemeltetése tekintetében is a legolcsóbbak közé tartozik, mivel vize magasan fakad, természetes módon, szivattyúzás nélkül lehet leereszteni a pécsi hálózatba. Hamar kiderült azonban, hogy a szeszélyes vízhozamú Tettye-forrás nem képes önállóan ellátni a várost, és már az átadást követő évben vízhiánnyal küzdöttek a lakosok, ezért a romló közhangulat miatt további vízgyűjtési területek kutatásába kezdtek a szakemberek. 1902-ben helyezték üzembe a városhoz közeli Tortyogó-forrás mellett kiépített, gőzgépekkel hajtott vízművet, amely már 150 méter mély fúrt kutakat is magába foglalt. Bár a tortyogói területek további fejlesztései jelentősen bővítették a kapacitást, továbbra is mindennaposak voltak a vízhiányok, ezért hamarosan újabb fontos állomásához érkezett a vízműfejlesztés: feltárták Pécs harmadik vízgyűjtő területét, az első pellérdi kutakat 1957-től bekötötték a hálózatba. Emellett kiépítették a távolról érkező, tisztított dunai vízátvételt lehetővé tevő vezetéket is. A folyamatos fejlesztések azt eredményezték, hogy napjainkra 850 kilométernyi vízvezeték tekereg a lábunk alatt, ami kiterítve kb. a Pécs-Debrecen távolság oda-vissza.

És, mint ahogy a cikk elején említettük, a Mecsekben természetes tározóként működő mészkőüregekben 4000 köbméternyi helyen lehet tárolni a vízhozamot. Tengerszint feletti magassága lehetővé teszi, hogy a várost ellátó hálózatba a vizet szivattyúzás nélkül, leeresztéssel lehet belevezetni. A tettyei karsztvíz esőcseppek formájában születik. A talajba szivárgó vizet a természet gondosan megtisztítja, a hegyeket alkotó mészkő rétegein és repedésein áthaladva megszabadul az esetleges szennyeződésektől, miközben a kőzetekből értékes ásványi anyagokat kioldva gazdagodik.

Tudtad?

1 nap alatt 33 millió liter vizet fogyasztottunk!

Idén június 23-án regisztrálta a Tettye Forrásház Zrt. ezt az elképesztő értéket: ekkor egyetlen nap alatt több mint 33 ezer köbméternyi, vagyis 33 millió liter ivóvizet fogyasztottunk el Pécsett és környékén. A nyár első hónapjában összesen 747 millió liternyi víz fogyott a hálózatból – ez meghaladja Magyarország teljes éves sörfogyasztását (ami a KSH adatai szerint 711 millió liter/év volt 2019-ben).

 

lokál
Bor, ami megszépít
 
zene
Hangácsi Márton
 
súgó
Múzeum Utca Plusz és a római örökség