Elgondolkodtató adatok
Elgondolkodtató adatok
szerk / 2020-11-20 lokál
Könyves Kutatás 2020 címmel felmérést végzett nemrég a TÁRKI a magyar könyvolvasási és -vásárlási szokásokról. A kutatás online (2910 fő) és offline (998 fő) zajlott, az eredménye minimum elgondolkodtató, de nyugodtan nevezhetjük gyalázatosnak is. Ha ennek az adatsornak a láttán még könyveket is darálunk, akkor lassan készülhetünk a világvégére.   

Meghökkentő adatok lesznek ebben a cikkben elejétől a végéig, de kezdjük talán a legmeghökkentőbbel: a felnőtt magyar lakosságnak csupán a 13%-a olvas rendszeresen. Az országos átlagnál nagyobb arányban olvasnak a nők, a fiatal felnőttek (18-39 év) és a 60 évnél idősebbek, valamint a legalább középfokú végzettséggel rendelkezők, a budapestiek és az aktívkorú inaktívak, azaz a munkanélküliek, a tanulók, valamint a szülési vagy gyermekgondozási szabadságon lévők. A felmérés szerint a felnőtt népesség körében a szépirodalmi művek és a szórakoztató irodalom a legnépszerűbb műfajok. Az online válaszadók között is a szépirodalmi művek a legnépszerűbbek, 69%-uk rendszeresen olvas szépirodalmat. Az online kitöltők 46%-a évente legalább egy idegennyelvű könyvet elolvas. Az angol nyelvű könyvek a legkedveltebbek: az idegennyelven olvasók 90%-a angolul olvas.

A könyvet soha nem olvasók közül legtöbben azt említették okként, hogy egész egyszerűen nem szeretnek olvasni (45%), de 33%-uk az időhiányt emlegette.

És akkor jöjjön még egy brutális adat! A magyarok 58%-a soha nem vásárol könyvet! Ez – véleményünk szerint – nem pénzkérdés, hanem totális szellemi igénytelenség, hiszen nagyszerű köteteket lehet már vásárolni akár 100 forintért is. A lakosság negyede (25%) évente néhány alkalommal, 9%-a legalább félévente, 7%-a legalább negyedévente vásárol könyvet, és csupán 1% azoknak az aránya, akik havi rendszerességgel teszik ezt meg. Nyomtatott könyvet a teljes népesség 34%-a, e-könyvet 2%, hangoskönyvet pedig 1% vásárolt az elmúlt évben. Mindhárom könyvformátum esetében a szépirodalom és a szórakoztató irodalom a két legnépszerűbb műfaj. A felmérésből kiderül, hogy a könyvvásárlók elsősorban akciós áron vásárolnak új kiadású könyveket, de a lakosság 18%-ának a könyvtári kölcsönzés az elsődleges könybeszerzési útja.

 

súgó
Save the Nick – kiállítás és aukció
 
lokál
50 pillanat a Made in Pécs életéből
 
lokál
Pécs gyerekkora