Drukker-Makker
Drukker-Makker
Árvai Péter / 2018-11-13 lokál
A Király utca 48-at májustól két külön civil szervezet bérli, munkájukat viszont tudatosan összehangolják. A Drukkerben a Műintézet Egyesület tagjai régi gépekkel készítenek különböző nyomatokat, a Makkerben pedig Kovács Balázs vezetésével interaktív bütykölde és robotépítés zajlik.

A Drukker projekt egy régi nyomdai eszközöket újjáélesztő műhely, ahol az egyesületi tagok kísérleteznek képzőművészeti és iparművészeti nyomatok létrehozásával. Elsősorban könyvek, képek és zinek terén mozognak. „Az 1800-as évek második feléből származó gépekkel dolgozunk, főleg a kiegyezés korabeli magyar nyomdaipar eszközeivel, kiegészítve újabbakkal, mint például a próbanyomó” – mondja Böhm Gergely, a Drukker egyik tagja. Elsősorban az fűzi ezeket a gépeket össze, hogy mindegyiket tudja egy ember használni, tehát önálló alkotómunkát is lehetővé tesz. Illetve van egy rizó nyomtató is, ami bekapcsolódik a munkába, tehát nem csak kézi hajtásos, hagyományos sokszorosításra alkalmas gépek, hanem modernebb, több szín nyomására alkalmas gépek is vannak, ezzel pedig a zine kultúrát szeretnék erősíteni saját készítésű kiadványokkal és egyedi nyomatokkal. Így pedig már egy kicsit összetettebb grafikai műhelyt alkotnak ezek az eszközök. A géppark összeállítása egy három éve indult folyamat, amelynek az Erősödő Civil Közösségek pályázat segítségével sikerült helyet teremteni. A gépek között van, ami barátokon keresztül jött, de a többsége vásárokról, hagyatékokból, nyomda felszámolásokból összeszedett vas, amit aztán újítgatni kellett, de most már nagyjából minden kezd összeállni. Mindezek ellenére nem skanzenként szeretnének működni, hanem meg akarják találni ezeknek a technológiáknak a helyét a mai vizuális kultúrában, bebizonyítva, hogy a digitális korszakban új jelentést és küldetést kaphatnak a már letűnt eljárások. Egyébként a Drukker név is innen származik, ez egy német eredetű szó, amely régen azt jelentette, hogy „szedő, nyomtató”. A kifejezés magyar jelentéséből fakadó kétértelműség a csapat lelkesedését szimbolizálja.

A Makker nevet pedig már ehhez igazítva találták ki a makerspace szóból. „Mindenki használ mindenféle elektronikus kütyüt, amik ha elromlanak, akkor kidobják őket, pedig lehetne belőlük robotot csinálni” – mondja Kovács Balázs, akinek a terve a Makkerrel az volt, hogy egy technológiai labort csináljanak, ahol ugyanez a manufakturális jelleg működik, csak csúcstechnológiás, de már olcsó, csináld-magad cuccokkal, amiknek főleg a hanggal kapcsolatos projektek állnak a középpontjában, például szintetizátorok-, vagy kis rádió adóvevők építése. Őket elsősorban pont a digitális világ érdekli, de nagyon jó megtalálni ennek a helyét a Drukker szellemiségében és vizuális miliőjében.

A Drukkert hivatalosan október 25-én nyitották meg egy kiállítással, amin a tagok által készített régebbi munkák mellett a Dióbél Kiadó gondozásában megjelent Rendet! című közös kiadványt mutatták be, amiben printek, egy verses-novellás kötet és pendrive-on hanganyag is található.

A Makkerben már rendszeresek a programok és a nyitott workshopok, a Drukkerben pedig novembertől, kezdetben szombatonként kilenc és délután kettő között bárki bemehet körbenézni, kérdezni és válogatni a printek közül, ezenkívül a közeljövőben nyitott foglalkozások is indulnak.

lokál
Eximó Jégrém: Mindennapi Betadine
 
lokál
Portré: Csonka Zsófia
 
zene
The Qualitons