Hűsítő menü
Hűsítő menü
Müllner & Kálmán Content Lab / 2023-08-21 ételital
Ahogy bokánktól fölfelé bekúszik a hőség, úgy kezdünk el róla beszélni szinte bárhol, piacon, buszon, fürdőben, munkahelyen és előkerülnek a tuti tippek: ki hogyan éli túl? Ezúttal nem a külsődleges praktikákról lesz szó, azaz nem a csuklókra tekert jeges konyharuha titkaiba avatjuk be az olvasókat, hanem olyan falatok és kortyok után tettünk egy kört a városban és környékén, melyek elfogyasztásától némi enyhülést remélhetünk.

Néha nehéz eldönteni, mivel teszünk jót magunknak a nyári hőségben. Az erős fűszerezés vagy a túlzott cukor- és sóhasználat nem kegyes hozzánk a nagy melegben, hiszen még szomjasabbnak érezhetjük magunkat tőlük. De vannak, akik egy csípős és forró pho levesre esküsznek a legmelegebb napon, ami belülről fűt, viszont utána még a kánikulát is hűvösnek érezzük. Vagy épp egy nagy pohár sós, kovászos uborkalé egy kis szódával felhúzva sokak szerint pótolja az izzadás során elvesztett sókat. De földrészenként és nemcsak egyénenként is megoszlik a technika, hogy a jéghideg vagy éppen a forró étel-ital siet-e segítségünkre a legmelegebb napokon. 

A Reggeliben (Király utca 23-25.) tavaly leginkább az ecetes fröccsökkel húzódtunk az árnyékba, de persze itt mindig találunk újdonságot: idén ez a kombucha fizz és a répa-matcha fizz. Hogy mik ezek? Az előbbi alapja a ház saját készítésű citromfüves kombuchája, míg az utóbbi esetében a favorit teavolution matcha alapot frissen préselt répalével és egy kis verjus-vel egészítették ki. De az olyan, már-már klasszikus hűsítők, mint a cascara fizz, a matcha szóda vagy épp az espresso tonik is remek lehetőséget nyújtanak a túléléshez.

Az uborkalevesek még mindig nem teljesen kiaknázott mezején a Soul Kitchen (Nagyszkókói út 2.) is végez fúrásokat, és elő is kerül egy hideg, joghurtos uborkaleves sok-sok kaporral, amit a magunk részéről literszámra és receptre is felírnánk. 

A Mischler cukrászdában (Erkel Ferenc utca 8.) a málna-variációkat ajánlják a kánikulára: csokoládé-málna mousse-ként vagy épp fagyiként, amit kérhetünk tölcsérben vagy kehelyben, de szerintük a jolly joker a jeges kávé málnás sajttorta fagylalttal. Természetesen a Mischler bisztrónak (Árkád) is van szezonális kínálata, benne a lecsó és a rántott tökfélék, amik nélkül valóban nincsen nyár.

A LYR (Ferencesek utcája 4.) napi ajánlatait is érdemes böngészni, volt már rajta az igazán forró napokra kapros joghurtos tökfőzelék tofu pörkölttel, hideg citrusleves, és fűszeres csicserisaláta friss zöldekkel, humusszal és tortillával vagy épp mangókrémleves friss mentával.

A bólyi Kiskastély (Szabadság utca 1.) kertje eleve jó választás egy lassan csordogáló forró alkonyon, pláne, ha a mindig friss, szezonális alapanyagból készülő, mentával és citromfűvel tálalt hideg gyümölcslevest kanalazzuk komótosan. Ja, és a hideg túrógombócot se feledjük, fahéjas tejföllel.

A Blöff Bisztróból (Jókai tér 5.) egy pillanat alatt a tengerpartra ehetjük magunkat a sült tengeri apróhalakkal vagy épp egy fehérboros kagylót tunkolva, amik után jöhetnek a grillezett halak, polipok vagy épp rákok. 

A Made in Pécs már 2021-ben a fermentálásról és a fermentált italokról írt (ld. 2021. június, Egy őshonos Zuzmó), idén viszont már egyre több helyen bele is botlunk. Ha kóstolnánk az erjesztett italokból, akkor irány például a Rokusch (Rókus utca 7.), ahol a ZHAO ZHOU matchás vízi kefir mellett se mehetünk el szó nélkül.

 

 

film
Valerian és az ezer bolygó városa
 
film
Golda
 
lokál
Zöld Blokk Kertvárosban