Portré: Siptár Dávid
Portré: Siptár Dávid
Happ Zsuzsa / 2018-09-19 lokál
Siptár Dávid a PécsZoo fiatal ügyvezetője, tele ötletekkel és tervekkel. Pécsiként, felelős vezetőként és családapaként gondolkodik a városról, a Pécsi Állatkert feladatairól és jövőjéről.

Dávid nem ment messzire a szülői háztól. „Nagyon pécsi vagyok. A családfánk több mint 200 évre van visszavezetve és mindenki pécsi rajta. A keresztszüleimnek varrodájuk és ruhaboltjuk volt a Király utcán, és a nagyszüleimé volt az Éden Drogéria, néhány régi fotón még meg lehet találni a cégérüket. Az Állatkerttől 50 méterre nőttem fel, így az egész gyerekkoromnak része volt az intézmény. Már csak azért is, mert például az állatkerti dolgozók beszélgetését hallgattam a buszon.”

Gyerekkorában egyszerre érdekelte az újságírás, a kommunikáció, a biológia, de a szakács szakma is. Végül a földrajzban találta meg azt az irányt, amivel sokféle területhez tudott kapcsolódni és ami elvezette a PécsZoo-ig. „Földrajz alapszakon és geográfus mesterszakon végeztem. Már az egyetem alatt elkezdtem dolgozni, fontos volt, hogy legyen saját bevételem. Három évig dolgoztam részmunkaidőben az egyetemi éveim alatt egy üzletben az Árkádban, ami nagyon jó tapasztalat volt. Közben elutaztam Erasmus ösztöndíjjal Spanyolországba, ami a leginkább hatással volt az életemre, mivel ott találkoztam a feleségemmel, aki pozsonyi, és később úgy döntött, ideköltözik Pécsre. A Metropolitan Egyetemen egy kommunikációs posztgraduális képzést is elvégeztem. Az egyetem után társadalmi felzárkóztatást segítő projektekben voltam projektkoordinátor és referens. Amikor ezek befejeződtek, akkor kerestek a Pécsi Állatkertbe olyan személyt, aki az akkori igazgató, Borbás Károly munkáját segítené. Károly személyében egy nagyon jó embert ismertem meg, akitől sokat lehetett tanulni. Egy idő után ő kezdte pedzegetni, hogy átadná nekem a feladatokat, ehhez pedig megkaptam a bizalmat is.”

A munkájában Dávid az értékek megőrzése mellett az új kihívásokra szavaz. „Azt szeretem a legjobban, amikor valamit létre lehet hozni. A PécsZoo-ban nagyon jó a csapat és nagyon kicsi a fluktuáció. Erre lehet építkezni. Nagyon jó látni, amikor kitalálunk valamit közösen és látjuk az eredményét, hogy az embereknek tetszik. Például nemrég mutattuk be a szemetes akváriumot: feltöltöttünk egy akváriumot szeméttel, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tengeri-óceáni szemét mennyire komoly probléma. Erre oda tudnánk mi is figyelni, mert ha nincs is tengerpartunk, mi döntjük el, hogy amit felhasználunk, abból szemét lesz vagy hulladék. Egy másik aktuális projektünk a Mecseki Természettudományos Élményközpont fejlesztése, ahol 13 ezer gyereket tervezünk fogadni – részben hátrányos helyzetű térségekből – a következő három évben. Ehhez olyan interaktív alkalmazásokat készítettünk, amikkel például virtuális valóságként különböző földtörténeti korokban láthatják a gyerekek maguk körül Pécs területét.”

Fontosnak tartja, hogy átértelmezzük az állatkertek fogalmát. „Az állatkerteknek nem csak turisztikai szerepe van, hanem fajmegőrzési feladata is, ezt szeretnénk minél jobban kihangsúlyozni. A mai állatkertek nem olyanok, mint a 30-40 évvel ezelőttiek, amikor csak a megmutatás volt a cél. Oktatás, természetvédelem, kutatás is beletartozik a tevékenységeinkbe.” Ezekhez pedig partneri együttműködésekben gondolkodik. „Az Állatkert kapcsolatainak működésében lényeges szempont a partnerség. Több pécsi szolgáltatóval összefogtunk és létrehoztuk a Pécsi Kalandort. Ezzel az volt a célunk, hogy akár a turisták, akár a pécsiek egy olyan csomaghoz jussanak, amivel pénzt tudnak spórolni és sokszínű programhoz jutnak hozzá, több érdeklődési területet lefedve.”

Dávid szerint a PécsZoo több szempontból is különleges. „A Dél-Dunántúlon az egyetlen klasszikus állatkert a pécsi. Földrajzi elhelyezkedésünk miatt területi terjeszkedés nem lehetséges, ezért is úgy gondolunk rá, mint családi állatkertre: kisgyerekekkel is kényelmesen végigjárható az egész, vannak látványetetések és be lehet menni a kifutókba. A családi szolgáltatásokat és az interaktivitást szeretnénk még tovább fejleszteni.”

Ősszel megérkezik a tizenegyedik olyan faj a PécsZoo-ba, ami eddig nem volt a városban. Erről még nem árul el semmit, de a programok sokféleségéről szívesen beszél. „A Pannon Filharmonikusokkal együttműködésben született meg az Akváriumi keringő, ahol a PFZ zenészei klasszikus zenéjükkel egyedülálló hangulatot varázsolnak az akváriumban. Ez kifejezetten pici babás program, a kicsit nagyobbaknak pedig ott a DúdoldáZoo. Az Aludj a cápával szintén egészen különleges dolog, amikor a gyerekek a cápaakvárium előtt alszanak hálózsákokban, miközben este 6-tól reggel 10-ig folyamatosan programokon vesznek részt.” Az Akváriumi keringő ötletét Dávid másfél éves kisfia inspirálta, aki maga is gyakran látogatja a PécsZoo-t. A család minden pécsi programon szívesen részt vesz, Dávid ezt a szemléletet képviseli a PécsZoo vezetőjeként is. „Kicsit turistáskodjunk a saját városunkban!” – vallja. 

 

 

súgó
Karácsonyváró
 
lokál
Made in Pécs-díj 2016 – A győztesek
 
zene
Tankcsapda