Bringa-verkli
Bringa-verkli
Happ Zsuzsa / 2019-08-06 lokál
Az elmúlt hetekben feltűnt egy különös, jármű alakú hangszer Pécs belvárosában, amit egy férfi teker. Ez a hangszer a Bringa-verkli, amihez kapcsolódóan további eseményekre is számíthatunk a közeljövőben. Az ötletgazda Fábián Gábor színész, aki érzékenyítő előadásokat hoz létre – többek között az Escargo Hajója társulattal –, és nevéhez köthető a társasjátékos színházi forma is.

A különleges hangszer nem pusztán a szórakoztatást szolgálja, hanem fontos társadalmi küldetéssel bír. „A Bringa-verkli a Fedél Nélkül utcalap projektje. Ezt a lapot hajléktalan emberek töltik meg tartalommal, interjúkkal, versekkel, novellákkal, színvonalas irodalommal, és ők is terjesztik. Nincs meghatározott ára, amit adunk érte, az adomány a terjesztő részére” – ismerteti Gábor a Pécsett még kevésbé ismert újságot és az ehhez kapcsolódó küldetést. „Az volt az alapgondolatom, hogy milyen jó lenne felhívni a figyelmet a Fedél Nélkül utcai terjesztőire. Terebessy Tóbiás hangszerépítővel közösen kitaláltuk a biciklire épített hangszert. Ez az egyetlen létező darab, egy xilofon és egy metalofon egyben. Amikor tekerem a pedált, akkor a hangszer játszik.” És hogy mit játszik a hangszer? „Közzétettünk egy felhívást zeneszerzőknek, hogy zenésítsék meg hajléktalan költők verseit. Wéber Kristóf már megzenésített kettőt és Szabó Balázs is dolgozik jó néhányon. Addig is József Attila és Weöres Sándor verseket játszik a verkli, illetve a Gerlóczy Zsigmond által megzenésített Röhrig Géza verset, a Mit kíván a magyar homeless címűt” – foglalja össze az ötlet gazdája és a verkli fő tekerője, majd azt is elmondja, hogy néz ki a művelet a gyakorlatban. „Egy hajléktalan ember és a Bringa-verkli áll az utcán velem vagy valamelyik kollégámmal. A hajléktalan lapterjesztő újságot árul, mi pedig beszélünk közben, én például a lapot szemlézem, egy-egy verset mondok el belőle vagy egyszerűen képbe helyezem a járókelőket, hogy mi az, amit látnak.” A Bringa-verkli már most túlmutat önmagán. „Az ötletből kiindulva éppen társulat alakul, Tandem Színház néven. Érzékenyítő színházi előadásokat fogunk létrehozni civil szervezetekkel közösen. Célunk, hogy az előadások után valódi párbeszédeket hozzunk létre a nézők és a szervezetek között. Bacskó Tünde, László Csaba és én vagyunk a színészek, de már van néhány további munkatársunk is” – meséli Gábor és ígéri, hogy jövőre két bemutatójuk is lesz, mindkettő a hajléktalansággal kapcsolatos előadás, amelyekbe a nézőket is bevonják. A társulat önkéntesekre is számít, például éppen a verklihez, akik besegítenek majd a tekerésbe.

Aki megáll a Bringa-verklinél, az tehát egyszerre kap kulturális élményt és támogathat egy jó ügyet. Ajánljuk a szemeket, a füleket és a szíveket nyitva tartani!

ételital
Teszteltük: Kisbalkán Pékség & Tejivó
 
súgó
Különkiadás
 
zene
Made in Pécs Fesztivál – Vendég: Eszék