Veszett vidék
Veszett vidék
Major Zoltán / 2018-04-18 film
1929-ben járunk, Ausztrália Északi terület nevű territóriumának Isten háta mögötti részén.

Ide küldi egy plébános (Sam Neill) Samet, az aboriginal, vagyis ausztrál bennszülöttet (Hamilton Morris), hogy segítsen különböző munkákban egy itt élő háborús veteránnak, Harrynek. Azonban a két férfi kapcsolata gyorsan megromlik, többek közt Harry rasszista megjegyzései és tettei következtében. A viszony olyannyira eldurvul, hogy egy harc során Sam, pusztán önvédelemből lelövi a volt katonát, ami után menekülni kényszerül. A múlt század elején járunk, sejthetjük, hogy egy fehér ember megölése egyenlő az öngyilkossággal. Azonban a közösség a hajszát indító katonaság vezetőjével (Bryan Brown) szemben egyre inkább Sam oldalára helyezkedik, ahogy kiderülnek a két ember konfliktusának körülményei.

A filmnek nem csak a főszereplője, de a rendezője is aboriginal származású, aki hitelesen tudja átadni nekünk Sam valós események alapján született történetét, a 20. század eleji rasszizmust, és vele együtt a kolonialista és őslakos szemléletmód szembenállását. Mindezt lenyűgöző képekkel és ausztrál helyszínekkel.

Ausztrál thriller, 2017, 113 perc, (16) R.: Warwick Thornton. Fsz.: Hamilton Morris, Bryan Brown, Matt Day, Sam Neill. Apolló mozi április 19-től.

zene
Dejan Terzic ’Melanoia’ Quartet
 
ételital
Az Eredeti, csak az Igazi!
 
lokál
Legyen idén is Vince patak regatta!