@mindenpecsiszobor
@mindenpecsiszobor
Czeczon Enikő / 2021-12-06 lokál
Rajnai Hanna és Százados Ábel két pécsi gimnazista, akik több mint egy éve belevágtak egy olyan projektbe, ami mára egyre több fiatal és felnőtt figyelmét a pécsi szobrokra irányítja.

A két fiatal Instagram oldala, a @mindenpecsiszobor tavaly január 16-án indult Kalló Viktor Ércbányász című művének fotójával. Azóta már a 100. pécsi szobor képét is feltöltötték oldalukra. „Még így is vissza van több mint a fele, és még ki tudja, hány olyan alkotás létezik, ami rejtve van az emberek szeme elől” – mondják.  

„A szüleim révén kötődöm a művészetekhez” – meséli Hanna, aki otthonról hozza a szobrok iránti érdeklődését. A családi könyvespolc tele volt művészeti kötettel, így Romvári Ferenc Pécsi szobrok című műve sem hiányozhatott róla, ami gyakran került a kezébe. „Már kiskorom óta szeretném felkeresni a benne lévő alkotásokat” – mondja. És ez a nem mindennapi gyerekkori álom 2020-ban végre táptalajra hullt a cannesi nemzetközi zsűrit is meghódító Százados Ábellel. „Hanna a szakmabeli, ő a feje az egésznek. Én a fotókért felelek és az ötleteimmel segítem a munkát” – mondja Ábel. Céljuk a tudatos szoborszemlélet, „kinyitni az emberek szemét és elméjét a szobrok felé, hogy megtudják, mennyi szép és érdekes mű veszi őket körül, valamint vegyék észre az alkotásokat a mindennapi környezetükben”. Ez az elhatározás és az Európa téren álló sárga színű szobor – amelyet testvérvárosunk, Graz ajándékozott Pécsnek – egy újabb utat is megnyitott. Mindannyian tapasztaljuk, hogy sok pécsi szobor visel graffitit, matricát a felületén, rosszabb esetben pedig még egy-egy részük is hiányzik. Az említett műalkotás sem kivétel ez alól, így elindítottak egy kampányt, amellyel „fel szeretnénk hívni az emberek figyelmét a sérült alkotásokra és arra, hogy ne folytassuk tovább a tönkretételüket!”

A több mint egy éve folyó munkájukat egyre nagyobb érdeklődés övezi. „Több mint 400-an követik az oldalunkat, köztük számos szobrász és szakmabeli is, ami igazi elismerés és megtiszteltetés számunkra”. Sokan már megjelölik őket különböző szobrokon is, vagy egy-egy pozitív hangvételű üzenettel jelzik, hogy tetszik, amit csinálnak. „Soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer eljutunk idáig. Viccelődtünk is egymással, hogy milyen menő lesz, ha mások jelölnek majd meg minket a posztjaikban”. Ez megtörtént, valamint az is, hogy a Pécsi Galériák Junior csapata arra vállalkozott, hogy ezt a kezdeményezést élővé varázsolja és tematikus sétákat indítanak útjára, ahol Hanna és Ábel a belvárosban és Uránvárosban vezeti körbe az érdeklődőket. Novemberben meg volt a program premierje, két nagysikerű szobortúrát is tartottak. Reméljük, lesz folytatás, hiszen a túra és az Insta-oldal is hiánypótló vállalkozás.

súgó
Mindscape Palace
 
zene
Breakbot
 
lokál
A zöld 50 árnyalata – Zöld Pécs A-tól Z-ig