Díjnyertes Saller
Díjnyertes Saller
/ 2016-04-06 súgó
Április 11-12-én 19 órakor újra látható az Escargo Hajója nagysikerű, ám egyben döbbenetes erejű darabja, a Saller. Az előadás nemrég több nemzetközi színházi fesztiválon rangos díjakat is besöpört.

2015 nyarán, a Pápán megrendezett Progress Ifj. Horváth István Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztiválon második helyezést ért el, november végén pedig az oroszországi Ghubakában megrendezett III. Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepelt az Escargo Hajója a Saller című darabjával. A pécsi együttes előadása a családon belüli erőszak témakörét járja körül. A darab légköre a túlfeszült és a humoros hangulatok között imbolyog, minden hang és minden mozdulat erőteljessé válik a kifejezéstelen térben. Borbély Szilárd zsigerekre ható borzalmas leírásai, Háy János hétköznapi drámája, és a Monty Pythontól kölcsönzött abszurd humor adja az előadás ironikus és egyben húsba markoló stílusát. Azt a keserédes stílust, mellyel igyekszik ítéletmentesen beszélni a mindennapos erőszakról.

Oroszországban – ahogy azt a szakmai zsűri az értékelésében elmondta – az előadásban megjelenő családon belüli terror, erőszak, a zsarolásba torkolló féltékenység ugyanúgy mindenütt jelen van, akárcsak nálunk, de színpadon nem beszélnek róla. Ez a fajta szocio-dokumentarista színház, amit a pécsi együttestől láttak, felkavaró volt számukra. Külön értékelték azt, hogy ezt a kényes és színpadi brutalitásra csábító témát egyszerű eszközökkel, egyértelmű színpadi jelzésrendszerrel emelték át a naturalitásból a költőiség szintjére. Az Escargo Hajója a téma bátor és magas színvonalú színházi megjelenítéséért fesztiváldíjat kapott, sőt, Cseri Hanna, a társulat tagja, a legjobb énekesnek járó különdíjat is átvehette a darabban elhangzó dalaiért és zeneszerzői tevékenységéért.

ételital
Külvárosi gasztró: Kismiska Vendéglő
 
lokál
Made in Pécs-díj 2017 – Az év teljesítménye
 
súgó
Harang csendül, ének zendül