A világon bárkivel felvesszük a versenyt 
A világon bárkivel felvesszük a versenyt 
promo / 2020-04-20 lokál
Dr. Armbruszt Simonnal, a Soft Flow ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, hogy megismerjük, mivel foglalkozik egy egyszerre biotechnológiában és szoftverfejlesztésben is jártas cég.

Kezdjük az elején. Hogyan került Pécsre a Soft Flow?

A Soft Flow közel 30 éve van jelen Pécsett, eredetileg az Egyesült Államokban alapította Dr. Lustyik György, azért, hogy létrehozzon egy platformot, amin biotechnológiai mérések eredményeit lehet szoftveresen értékelni és elemezni. Ebben az időszakban ő éppen Amerikában dolgozott kutatóként, majd az akkori POTE Biofizika Intézetéhez került.

Min dolgoztok jelenleg?

Olyan élelmiszerbiztonsági megoldásokat fejlesztünk, amelyek teljesen automatizálva egy készülékben gyors és pontos eredményt adnak, így a vizsgálatokhoz nincs szükség jól felszerelt laborra, magasan képzett laboránsokra, és sok időre. Olyan helyekre kell gondolni, mint például központi laborok, kikötők, áruátvevő helyek. Itt jellemzően naponta akár több száz minta is megfordul, és a kirakodás feltétele egy adott mérés megléte, ami akár az áru árát és felhasználhatóságát is meghatározhatja.

Néhány éve a dán FOSS a cég tulajdonosa. Velük hogyan indult a kapcsolat?

A FOSS küldetése, hogy analitikai szolgáltatások által hozzájáruljon a világ mezőgazdasági erőforrásainak fenntartható felhasználásához. A FOSS-nál az évtized elején azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 2025-ig az élelmiszerbiztonság területén is piacvezetővé válnak. A nálunk akkoriban alkalmazott technológia pedig pontosan erre a célra tökéletes: nagyon alacsony mennyiségben jelen lévő, potenciálisan azonban rendkívül veszélyes anyagok gyors és pontos kimutatására. Ezen együttműködés eredménye lett, hogy 2016 márciusában a FOSS megvásárolta a Soft Flow-t.

A profilotok kifejezetten különlegesnek hangzik. Tudtok térségi partnereket bevonni a munkába?

Több komoly partnerünk is van az akadémiai területen, mint a Pécsi Tudományegyetem és a Szentágothai János Kutatóközpont, valamint a NAIK - Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézete. Igyekszünk a hazai akadémiai tudást minél közelebb húzni magunkhoz, valamint kiterjeszteni a Kamarán és a Területi Innovációs Platformon keresztül.

Milyen fejlesztések vannak tervben?

A biotechnológiai területen egészen kivételes csapatot sikerült Pécsre és a céghez vonzani, de a szoftveres csapatunk is nagyon erős, magasra helyeztük a lécet itt is a felvételek során. A célunk elsősorban egy K+F kiválósági központ létrehozása, részben ezért is döntött a cégvezetés amellett, hogy a pécsi székhelyet fejleszteni érdemes. A jelenlegi terveinkben a profilunkhoz méltó infrastruktúra kialakítása áll, valamint két éven belül 120 főre tervezünk növekedni, az ehhez hiányzó 50 új kollégát főleg a szoftverfejlesztő, gépészmérnök, biomérnök, vegyész és biológus szakmákból szeretnénk toborozni.

(X) 

lokál
Pécs, a befogadó város
 
ételital
Pécsi és baranyai szakácskönyvek
 
lokál
Made in Pécs online jegyiroda