A sárkányhajótól a SUP-ig – Vízisportok
A sárkányhajótól a SUP-ig – Vízisportok
Papp András / 2021-08-17 lokál
Szó se róla, nagyon jó dolog tóparton a fűben heverészni, néha megmártózni a hűs vízben, majd tovább heverészni, de ennél azért aktívabban is el lehet tölteni az időt víz mellett. Olyan vízisportokat ajánlunk most, melyek a Pécshez közeli tavakban – elsősorban Orfűn – űzhetők, ráadásul roppant szórakoztatók, ezért érdemes belevágni a kipróbálásukba.   

SUP

Új őrület a SUP (fenti képünkön). Az elnevezés a Stand Up Paddle rövidítése, ami annyit jelent, hogy állva evezés. Ehhez a sporthoz egy speciális szörfdeszkán kívül egy evezőre van szükség, és már mehet is a móka! Többek között azért is népszerű, mert nagyon könnyű megtanulni SUP-olni és alaposan megdolgoztatja minden porcikánkat. Kétféle SUP-deszka létezik: a hagyományos, merev falú és a felfújható változat. Az utóbbi az elterjedtebb és a kedveltebb, egyáltalán nem rosszabb, mint a merev verzió, sőt, könnyen szállítható és könnyen is tárolható. A merev deszka kicsivel veszélyesebb, hiszen kezdetben óhatatlanul előfordulhatnak esések, és ilyenkor jobb, ha puhább anyagra huppanunk. SUP-ot több helyen lehet bérelni Pécsett és Orfűn, érdemes kipróbálni!

Wakeboard

A nyári szezon előtt egy jogszabályváltozás miatt leállt mindkét pécsi wakeboard pálya, de szerencsére már mindkettő gőzerővel üzemel. A Central Wakeboard Park a Tüskésréti-tavon található (bejárat a Faiskola utca felől), minden nap 10:00-20:00-ig van nyitva. Az 5 oszlopos pálya használata 1 órára 5000 Ft-ba, a 2 oszlopos tanulópálya fél órára ugyancsak 5000 Ft-ba kerül. Lehetőség van wakeboard bérlésre (1 óra: 2000 Ft) és neoprén ruha bérlésre (1 óra: 1000 Ft) is. A másik pálya Pécs-Vasason található, a Berek Wakeboard (Határ utca 1/B) ugyancsak csodás környezetben várja a sportolni vágyókat. Nyitva minden nap 10:00-19:00-ig, az egész napos jegy 5000 Ft-ba kerül (18 óra után csak 3000 Ft), ruha és felszerelés bérlés 2500 Ft/alkalom.

Szörf

Egészen pontosan szörfvitorlázás annak a sportnak a neve, amit Orfűn is sokan űznek. A windsurf két alkotóeleme a szörfdeszka és a rigg (vagy vitorlázat), ami magában foglalja az árbócot, a bumot és a vitorlát. A széllel hajtott szörfdeszka egészen friss találmány, első prototípusa 1967-ben jelent meg.

Orfűn 1987-ben önálló telephelyet létesítettek a szörfösök és megépítették saját vízi bázisukat, majd az ezredfordulón szervezetileg is önállósodtak. Az új klub célja az orfűi tavon szervezendő táborokkal, tanfolyamokkal, oktatásokkal a serdülő és ifjúsági, valamint felnőtt korosztály számára a szörf sport népszerűsítés, valamint szörfversenyek, rendezvények szervezése, melyek népszerűsítik az orfűi vitorlázó életet. Akinek felkeltette érdeklődését a sportág, keresse az Orfűi Szörf Klubot.

Kajak-kenu

Kajakozni vagy kenuzni csodálatos élmény, az orfűi tó erre is kitűnően alkalmas. Kezdőknek a kajakba ülés is egy komoly kihívás, de óriási móka! A sportág 1970-ben honosodott meg az orfűi tavon id. Csaba Andrásnak köszönhetően, azóta komoly kajak-kenu élet zajlik a tavon, szép eredményekkel. A nyári időszakban szinte minden nap vannak edzések, a nyári szünet kezdetével nyári táborok is indulnak kezdők részére napközis jelleggel.

További infomációk: www.pkkc.hu

Sárkányhajó

A sárkányhajók igen látványosak: elöl sárkányfej, hátul sárkányfarok díszíti, a teste 12,5 méter hosszú, általában 16–20 lapátos hajtja, akiknek az együttműködését a hajó orrában, a menetiránynak háttal ülő dobos segíti, az irányt pedig a hátul álló kormányos tartja. A sárkányhajózás remek kikapcsolódást jelent és kiváló csapatépítő jellege van. Ráadásul nem kell hozzá evezősmúlt, mindenki, így gyerekek vagy idősebbek, férfiak és nők gyorsan beletanulnak. Aki pedig versenyezni akar, megteheti, ugyanis a Orfűnek van egy versenycsapata is, amellyel elindulnak különböző viadalokon. A Pécsi Sárkányhajó Egyesület 2005-ben alakult, a társaság volt kajakosokból és kenusokból áll, de bárkit szívesen látnak soraikban.

Vitorlázás

Az orfűi vitorlázás történelme több mint 40 éves múltra tekint vissza. Vitorlázásra a 2,5 km hosszú és átlagban 500 méter széles Pécsi-tó alkalmas, elsősorban a kis vitorlás jollék számára ideális. 1967-ben Heinemann István vezetésével, Abosi Tibor, dr. Siptár László, Grull Ottó és Nagy-Pál Jenő létrehozták a Pécsi Vízügyi SE-t és a Geodézia SE-t, ezek az egyesületek voltak a tó első vitorlás klubjai. 1968. szeptember 7-én tartották a tavon az első vitorlásversenyt, amit ezt követően tíz éven keresztül, minden augusztusban megrendeztek. Az 1970-es években példamutató vitorlás sportélet volt a Pécsi-tavon, az 1971-es évadban már 8 vitorlásversenyt rendeztek az orfűiek. Az 1970-es évek végén Karádi Károly és Jakabos Zoltán kezdeményezésére az orfűi vitorlásélet áttevődött a Pécsi Testnevelés és Természetbarát Egyesület Vitorlás Szakosztályába, amely 1998 óta mint Orfűi Vitorlás Egyesület (OVE) néven működik, ami tárt karokkal várja a sportág iránt érdeklődőket. Bővebb infók: www.orfusailing.hu

(Cikkünk elkészültéhez a www.orfu.hu oldalon található szócikkekből is felhasználtunk néhányat.)

 

súgó
Családi Színházi Fesztivál
 
lokál
Irodalmárok a Zrínyiek nyomában
 
zene
Ricsárdgír