Szólj be a papnak!
Szólj be a papnak!
Papp András / 2018-02-02 lokál
Debrecenből indult, de ma már Budapesten is népszerű a Szólj be a papnak! című rendezvénysorozat. Februárban Pécsre is megérkezik a meghökkentő című esemény, melynek részleteiről Kovács Barbarával, a pécsi evangélikus gyülekezet egyetemi lelkészével beszélgettünk.

„Kicsit szokatlan, hogy lelkészek és papok klubokban, kocsmákban, kávézókban tűnnek fel, de kilépünk a komfortzónánkból és igyekszünk ennek a helyzetnek megfelelni” – kezdi beszélgetésünket Kovács Barbara, a Szólj be a papnak! pécsi rendezvényeinek egyik szervezője. Az esemény lényege az, hogy a különböző egyházak képviselői beszélgetésre invitálják a fiatalokat, hogy változatos témákban beszélgessenek velük, és bátran tegyenek fel olyan kérdéseket, melyeket papoknak, lelkészeknek eddig nem mertek feltenni. „Az az egyik feltétele ennek a programnak, hogy ökumenikus legyen, azaz több felekezet képviselői vegyenek részt rajta” – mondja Barbara. „Fontos volt az is, hogy az egyetemi életbe jól illeszkedjen az esemény, hiszen elsősorban egyetemistákat várunk ezekre az alkalmakra, de természetesen másokat is szívesen látunk. Ezért a Szenes Klubban lesz az első rendezvényünk, február 15-én. Azért döntöttünk a Szenes mellett, mert abban bízunk, hogy ezen a helyszínen könnyebben tudunk kapcsolatot kialakítani a diákokkal. Azt gondoljuk, hogy talán ez egy jó felület arra, hogy az őket érintő kérdéseiket feltegyék, hiszen nem egyházi környezetbe hívjuk őket, hanem egy olyanba, ami számukra otthonos.” Az első alkalom témája a házasság, már csak azért is, mert azon a héten lesz a Házasság Hete. „Különböző kérdéseket fogalmaztunk meg, amelyek gondolatébresztőként szolgálhatnak a beszélgetéshez. Ilyen például, hogy van-e még értelme a házasságnak, ha azt látjuk, hogy rengeteg házasság válással végződik? Miért érdemes templomi esküvőt is választani? Az eseményen lesz egy moderátor, aki az elején feltesz néhány kérdést az egyházi személyeknek, majd a résztvevők is bekapcsolódhatnak a beszélgetésbe a saját kérdéseikkel.”    

Az első rendezvény után természetesen lesz folytatás, a cél az, hogy minden hónapban más-más helyszínen lehessen „beszólni a papnak”. A témákat is úgy válogatják majd, hogy azok felkeltsék a fiatalok figyelmét, és aktuális kérdéseket fogalmazzanak meg. Távlati céljaik között szerepel, hogy pécsi és Pécs környéki fesztiválokra is elvigyék az eseményt.

Bevalljuk, nekünk annyira tetszett az ötlet, hogy márciusra a Made in Pécs Caféba invitáltuk a szervezőket, így – ha minden jól alakul – nálunk lesz a Szólj be a papnak! második része.   

Szólj be a papnak!

Helyszín, időpont: Szenes Klub (Pacsirta utca 2.) Február 15. 19:00.

Téma: Házasság

A házasságok fele válással végződik, ennek tudatában van-e értelme még házasságot kötni? Tényleg csak egy papír a különbség az együttélés és a házasság között? Hogyan viszonyulnak az egyházak a házasság előtti szexhez? Vannak olyan papok, akik házasodhatnak? Kérdések, amiket mindig is fel akartál tenni egy papnak, de nem volt rá lehetőséged... Eddig! 

Akiket faggathatsz: 

Barics Gabriel – római katolikus pap
Kovács Barbara – evangélikus lelkész
Zajácz Gábor – görögkatolikus pap

 

lokál
Portré: Csordás Kata
 
lokál
Made in Pécs-díj 2017 – Az év civil projektje
 
lokál
Trendi, ökotudatos női táska Pécsről