A Pécsi Borvidék borászai: Pavlik Ödön és Barna
A Pécsi Borvidék borászai: Pavlik Ödön és Barna
Győrffy Zolt / 2015-11-05 lokál
Az egyik legtovább kitartó pécsi borászcsalád közel negyven éve talált rá a Varjú-dűlőre. Egészen pontosan egy százéves vincellérházra, amely csakhamar az otthonukká vált és ahol nem mellesleg minden évben igazi pécsi fehérborok is készülnek.

Pavlik Ödön és családja a Csoronika-dűlő másfél évszázados történetét viszik tovább. Belvárosi házukat cserélték fel a hegyoldallal és az akkor igencsak lepusztult, de történelemmel bíró, 1887-ben épült présházba költöztek. A présházhoz természetesen szőlő is tartozott, 5 hold tulajdonosai lettek. A ház felújítását az ültetvény felújítása követte, a régi tőkék helyére újak kerültek: ma az idelátogatók ötféle fehérbort kóstolhatnak meg. Igazi pécsiként nem hagyták el a cirfandlit, mellette rajnai rizling, sauvignon blanc, chardonnay és olaszrizling terem a ház mögötti fél hektáron.

A Pavlik Pince meglátogatható, előzetes bejelentkezéssel 8–10 főtől 50 fős csoportig fogadnak borturistákat. Ilyenkor természetesen a család főz és szolgál fel, tölti a bort, ha olyan a vendég kérése, akár zenészeket is hívnak. De anélkül is élmény ide feljönni. Nem is feltétlenül a borkóstolás miatt, bár meg kell jegyeznünk, korrekt borok kerülnek fel a pincéből, olykor-olykor egészen izgalmas tétel is akad, a cirfandli volt olykor, de emlékszünk kiemelkedő rajnai rizlingre, ami újborversenyen ért el aranyérmet.

Évente 20–25 hektoliter bort termelnek és palackoznak. Viszont ahhoz, hogy megkóstoljuk a borokat vagy vásárolni tudjunk belőlük, a Jakabhegyi úton kell tennünk egy meredek sétát, közben ugyan a pécsi panorámában gyönyörködhetünk, de megérkezve bizony jólesik a fröccs és a pihenés.

A családi pincészetben ma már egyre több szerepet kap Ödön bácsi fia, az egyébként kerékpár-szaküzletet üzemeltető Barna. A hagyomány folytatódni látszik, a pécsi dűlőkben ezentúl is készülnek jó fehérborok.

lokál
Portré: Pilári Gábor
 
lokál
Eximó Jégrém: Holnap is nap van
 
zene
Kisesti