Egy csodálatos folyadék
Egy csodálatos folyadék
promo / 2019-12-13 lokál
„Az életem önöktől függ, a donoroktól és az ellátórendszerektől! Ha ez nem lenne, akkor én sem tudnék itt állni.” (Csuja László, hemofíliás beteg) Az emberi vér legfőbb alkotórészei a vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és vérlemezkék, valamint a folyékony rész, a szalmasárga színű plazma. Ez a folyadék több mint 100 féle fehérjét, tápanyagokat, ásványi anyagokat, hormonokat, anyagcseretermékeket szállít az emberi szervezetben.  A vérsejtek és a plazmafehérjék hiánya által okozott betegségek csak akkor kezelhetők, ha az egészséges emberek vér- és plazmaadás során saját vérükből adják ezt a betegeknek.

Magyarországon több mint 1000 hemofíliás beteg él, és reméli, hogy szükség esetén rendelkezésére áll az egészséges emberek plazmájából kivont véralvadási fehérje. Az 1000 beteg ellátására évi 3 millió liter(!) plazmára lenne szükség. Hazánkban a plazmakészítményekkel való önellátástól sajnos még nagyon messze vagyunk, de a Plazma Központjainkban levett plazmából a magyar betegek jelentős részének ellátása megoldható.

A plazmaadással egy ismeretlen betegen segíthetünk úgy, hogy a rááldozott időt és költségeinket meg is térítik. Jogszabályok írják elő, milyen gyakorisággal és egészségi állapotban lehet plazmát adni, hogy a rendszeres orvosi ellenőrzésen túlmenően minden alkalommal laboratóriumi ellenőrzéseket is kell végezni – melyek a készítményeket kapó beteg és a plazmaadó egészségvédelmét szolgálják. Az előírások betartásával történő plazmaadás veszélytelen, és akár háromnaponta megismételhető.

verunkbenasegitseg.hu

(X)

lokál
Karácsonyi cipősdoboz akciók
 
lokál
Portré: Czéh Dániel
 
lokál
Kontron Electronics