A Made in Pécs sztori – 10 év története nagyon dióhéjban
A Made in Pécs sztori – 10 év története nagyon dióhéjban
Papp András / 2023-02-13 lokál
A lehetetlenre vállalkozunk: megpróbáljuk röviden összefoglalni a Made in Pécs elmúlt 10 évét. Könyvet lehetne írni erről (talán egyszer majd az is megszületik), ám néhány kulcsmomentum, érdekesség felvillantására alkalmas ez a rövidke cikk. De azt megígérhetjük, hogy ez évben többször, akár nagyobb terjedelemben is foglalkozunk majd magunkkal, és az elmúlt egy évtizeddel, mert van miről mesélni, van miről írni.

Time Out Pécsből Made in Pécs  

Az egész história a Time Out Péccsel indult. Az angol nyelvű Time Out Pécset az EKF-év, 2010 hívta életre, kiadója az EstMedia volt. 2011-ben az EstMedia a lap további megjelentetését nem finanszírozta, ezért az újság kiadásának joga átkerült mostani kiadónkhoz, az Est főszerkesztőjével és az akkori kreatív vezetőjével együtt. Az angol kiadás mellett elindítottuk a lap magyar kiadását is, ami hatalmas sikert aratott. A Time Out licencdíjának komoly emelése után úgy döntöttünk, mindenkitől függetlenül új magazint alapítunk.

Már „csak” a címadás volt vissza. Marsalkó Dávidnak, a Halott Pénz frontemberének korábban volt egy partisorozata Made in Pécs címmel, és ez a név nekünk nagyon tetszett. Felelős kiadónk és Dávid egy vodka elfogyasztása után megegyezett abban, hogy mostantól használhatjuk ezt a nevet, amiért örök hálával tartozunk Dávidnak. Így indult ez a történet. 2013. január 24-én megjelent a Made in Pécs első száma. A sztori 10 éve íródik, reméljük, még minimum 10 évig.  

 Kreatív borítók

A Made in Pécs egyik különlegessége a sok közül, hogy időnként látványos, meghökkentő kreatív borítókkal jelentkezik. Emlékeink szerint 2014-ben ültünk fel erre a vonatra, konkrétan az itt látható, kihajtható Magasházas címlapunkkal.

Sok olyan otthonról tudunk, ahol ez a címlapunk és egyik-másik kreatív borítónk a lakás díszei, aminek nagyon örülünk. Büszkék vagyunk arra, hogy Pécsett mi vagyunk az egyetlenek, akik az ilyen megoldásokra pénzt, időt, energiát fordítunk, csak azért, hogy megörvendeztessük vele olvasóinkat.

Ezeknek a címlapoknak az elkészítése hosszú időbe telik. Ötleteléssel indul a munka, majd a nyomdával való egyeztetés következik, hogy a kivitelezés a lehető legtutibb legyen. Amikor minden agyalás és megbeszélés lezárul, a grafikusoké a főszerep, hogy végleges formába öntsék azt, amit megálmodtunk. 

Napestig sorolhatnánk, hogy milyen őrült borítókkal jelentünk meg. Emlékezetes volt a Mi vagyunk a legnagyobbak! főcímet viselő kiadásunk, ami konkrétan lepedő nagyságú volt, de nagyon jól sikerült a Mesél a város tematikával jelentkező, kihajtható, mesevilágot idéző címlapunk is, de készítettünk komplett gombfocipályával megjelenő magazint (kapuval és gombbal!), valamint volt olyan borítónk, amin minden egyes számon keresztbe ragasztott ragasztószalag volt.

Mellékletek, különszámok

A magazinban találhattatok beragasztva jó sok alkalommal mellékleteket is. Ilyen alkalmakkor az időzítés a legfontosabb, mert a mellékleteknek előbb kell elkészülnie a nyomdában, mint a magazinnak, hogy azokat csak be kelljen ragasztani a megfelelő helyre. Ezek az időszakok nagyon leterheltek, hiszen gyakorlatilag két lapot (esetenként hármat is) készítünk párhuzamosan, pontosan betartva az időzítést, hogy melyik újság mikor kerüljön nyomdába. Mellékletként volt már nálunk – a teljesség igénye nélkül – a Pécsi Borozó bor és gasztronómiai magazin, a Fishing on Orfű-, a Pécsi Nyári Színház- és a Frankofón Hét programfüzete is.

Különszámként hosszú éveken át havonta jelentettük meg zenei magazinunkat, a Made in Pécs Musicot (ennek újraindítása tervben van), évről-évre készítjük a Made in Pécs Fesztivál műsorfüzetét, és jelenleg is mi adjuk ki a PMFC labdarúgócsapatának szurkolói magazinját, a Made in PMFC-t. 

Café, Fesztivál, díj 

Az elmúlt 10 évben a Made in Pécs magazin mellett létrejött a Made in Pécs Café, a Made in Pécs Fesztivál és a Made in Pécs-díj is. Roppant büszkék vagyunk arra, hogy a magazinon kívül három olyan „ügy” is viseli a nevünket, amire minden pécsi büszke lehet.

A magazint kiadó cégcsoport finanszírozza és működteti az összes Made in Pécs-projektet, a tulajdonosi körrel napi kapcsolatban vagyunk, de innen is küldünk mindannyiuknak egy hatalmas pacsit, mert munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy Pécset egy jobb hellyé tegyük. Közösen.    

 

lokál
Portré: Nagy Levente
 
lokál
Kontron Electronics
 
zene
SzemBeszél