Portré: Korontos Zoltán
Portré: Korontos Zoltán
Happ Zsuzsa / 2023-08-28 lokál
Pécs rendőrkapitánya 400 fős állományt irányít, szervezetével a járás 40 településének közbiztonságáért dolgozik, jelenlegi pozíciójában már 15 éve. Munkájának fontos része gyorsan reagálni a változásokra, és az ezzel járó állandó készenlétet szívesen vállalja ma is.

Korontos Zoltán nem készült rendőrnek, amikor azonban megérintette ennek a munkának a szellemisége, rögtön eldőlt a sorsa. „Műszaki irányultságú voltam, gépszerkesztőnek tanultam a Zipernowskyban, utána pedig a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán végeztem, épületgépész üzemmérnök lettem. Közvetlenül a főiskola után teljesítettem a sorkatonai szolgálatot. Mire az véget ért, addigra a gazdaság átalakulása okán a rendőrségen belül országosan új, speciális alegységeket hoztak létre, a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények felderítésére. Ehhez az egységhez toboroztak diplomás fiatalokat, akikből a kiválasztási eljárást követően nyomozók és vizsgálók lehettek. Úgy éreztem, ez nem állna távol tőlem, és meg is kaptam a lehetőséget, így a leszerelést követően, 1992. szeptember 1-jével megkezdtem a hivatásos szolgálati viszonyomat a Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán.” A későbbi rendőrkapitány tehát már a rendőrség kötelékében szolgált, miközben megszerezte az alapendőri végzettséget és elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát. „Megszerettem a közösséget, ahova kerültem, mert gyakorlott, régi nyomozókból, vizsgálókból álló társaság karolt föl bennünket maximális támogatással. Nagyon sok sikeres felderítésben vettem részt a csapattal. Néhány év telt el a szolgálatomból, amikor az új jelenségekre reagálva a főkapitányságon belül létrehozták a szervezett bűnözés elleni osztályt, ahova teljesen új, friss csapatot verbuváltak egy meghatározó vezető irányításával. Engem az osztályvezető-helyettesi beosztással bíztak meg. Ez egy kimondottan titkos információgyűjtéssel foglalkozó, felderítő tevékenységet folytató alegység volt, főleg a kábítószer, prostitúció, fegyver, szervezett vagyon elleni bűncselekmények, gépjárművekkel összefüggő bűncselekmények, védelmi zsarolások felderítésével foglalkoztunk és nagyon gyorsan kiemelkedő megyei és országos eredményeket tudtunk elérni. 1999-től osztályvezetőként vittem ezt a szolgálatot és úgy gondolom, hogy ez volt az egyik legszebb időszaka a rendőri életemnek. Egy nagyon jó közösség, válogatott csapat, tenni akaró brigád élén lehettem, és ezt meg is háláltuk az eredményeinkkel. Miközben ezt a munkát végeztem, a rendőrkapitányi felkérés derült égből villámcsapás volt számomra 2008-ban, de úgy gondoltam, a megelőlegezett bizalmat illik megszolgálni és egy ilyen kihívást nem hagyhatok válasz nélkül.”

Az idő pedig őt igazolta, mert ma is szívesen vállalja a városi rendőrkapitánysággal járó felelősséget. „A rendőrség olyan szervezet, ahol szolgálunk. A jó szándék, a jót akarás, a tenni akarás alapvető értékek kell legyenek annál, aki rendőrnek áll. A munkánk tele van döntési szituációkkal. Azt szoktam mondani, hogy a legrosszabb döntés, ha nincs döntés. Fel kell nőni ahhoz is, hogyha döntöttünk és az a döntés rossz volt, akkor azon kell módosítani. Nekem 1997 óta változatlan a telefonszámom és a telefonom gyakorlatilag azóta nem volt kikapcsolva. Ezt a munkát csak így lehet csinálni és én ezt vállalom.” Korontos Zoltán szemléletében a csapatmunka kulcsfontosságú. „Mindig azt mondom, hogy ha én tudnék mindent legjobban a rendőrkapitányságon, az már régen baj lenne. Értelemszerűen eladni nem tudnak egyik területen sem, de a napi változások tekintetében minden szakterületnek megvan a felelőse. Kellenek a specialisták, és én vállalom a karmesteri szerepet.”

Pécs, a jellegéből adódóan sok feladatot ad a rendőrségnek. „Pécs egy ‘egész éves város’, vagyis nem csak egy-egy szezonban vannak különleges feladatok. Meghatározó például a különböző rendezvények biztosítása, a tavalyi évben 365 rendezvény volt, ami létszámot és szervezést igényelt. Ilyenkor a cél, hogy szinte láthatatlanok legyünk, de mégis biztonságot tudjunk szavatolni. A közlekedésrendészet is egy kiemelt feladatunk, a település szerkezete miatt nincs nagyon mozgástér, miközben a motorizáció nagyon megnőtt. Komoly kihívás, hogy a baleseti helyzetünk ne romoljon. És természetesen állandó feladatunk a közbiztonságot szavatolni.”

A rendőrkapitány a szabadidejét a családdal és a kutyájával tölti, szívesen végzi a ház körüli munkákat, a saját otthonukon kívül idős édesapjánál és felesége szüleinél is. Kimondottan szeret főzni, szívesen jár koncertekre és színházba, valamint lelkes nézője a küzdősportoknak és a ralinak. Műszaki érdeklődése is megmaradt, szívesen barkácsol.

lokál
Mindum Károly, a tízszeres IronMan
 
súgó
Pénteken ismét Kutatók Éjszakája Pécsett és Szekszárdon
 
súgó
Gladiátor a siklósi várkertben!