Pécsi zenekarok a PEN-ről
Pécsi zenekarok a PEN-ről
Papp András / 2018-04-23 zene
Április 27-től 29-ig a Zsolnay Kulturális Negyedben lesz a Pécsi Egyetemi Napok (PEN). A PTE kulturális és szórakoztató rendezvénye a város legnagyobb könnyűzenei fesztiválja is egyben, ahol külföldi sztárok és a magyar könnyűzene krémje egyaránt fellép. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy a PEN-en fellépő pécsi zenekaroknak mi a véleménye a fesztiválról, mennyire várják a fellépésüket és milyen emlékeket hordoznak a háromnapos őrületről. 

Beck Zoli (30Y)

A PEN olyan, hogy egyszerre vagyunk itthon Pécsen, és egyszerre itthon az egyetemen. Akármekkorára is nőnek a színpadok, a nézőtér, valahogy mindig eszembe jut a 30Y első lemezbemutatója a Szenesben, aminek most már 12 éve. Az az intenzív élmény, hogy szinte nem is hallatszott a zenekar abban a félcsőben, ami zsúfolásig megtelt emberekkel: nem a zenei hangok, hanem a közös jelenlét hozta létre a jelentéseket. Ezt gondolom máig a PEN-ről. Az együttlét viszi, sodorja ezeket a napokat. Emlékszem a romos Zsolnays koncertre, a Bőrgyáras koncertekre, és persze az új Zsolnay Negyedre is. És várom a délutánokat is, nem csupán a magunk estéjét. Tényleg marhára izgulok, amikor az egyetemi zenekarok játszanak, mert, tudod, kicsit magunkra ismerek: a saját félelmeinkre és várakozásunkra, és arra a bizonyosságra, hogy zenekar vagyunk, még ha erről az adott pillanatban rajtunk kívül alig-alig tud valaki. És olykor, szemérmetlenül nosztalgikus pillanatokban azt gondolom, jó volna érezni ezt az ártatlanságot. 

Marsalkó Dávid (Halott Pénz)

A PEN volt az egyik első fesztivál, ahol felléptem és a mai napig mindig nagyon várom! A legtöbb egyetemi fesztiválon jártam már az országban és büszkén mondhatom, hogy a pécsi az egyik legmenőbb. Nagyon szeretem a tavaszi fesztiválokat, a télből kilépve mindenki nagyon harap, ezért az év első csúcspontjai között van mindig a PEN-es fellépésünk. Remélem, ez idén sem lesz máshogy! Mindent meg fogunk tenni, hogy különlegessé tegyük a koncertet nem csak a magunk, hanem a közönség számára is! 

Pető Szabi (Junkie Jack Flash)

Minden évben nagyon várjuk a PEN-t, ez az egyik kedvenc fesztiválunk, már évek óta visszatérő fellépői vagyunk. A szórakozást illetően mindig borzasztó túlzásokba esünk a PEN-en, de eddig szerencsére jól sültek el a dolgok. Emlékezetes és ugyanakkor emlékezetvesztéses partik, jó zenekarok, jó arcok, kiváló ételek, italok. Reméljük, a jövőben is számítani fognak ránk a szervezők. Az idén egyébként ismét mi adjuk a fesztivál utolsó koncertjét, ami nagyon megtisztelő, szeretjük ezt a flasht.

Ian O’Sullivan (Mongooz and the Magnet)

A nyár közeledtét nekünk az jelzi a legjobban, hogy jön a PEN! A Pécsi Egyetemi Napok összegyűjt mindent: a zenét, az egyetemistákat, a történelmet, a fröccsöket, és főz belőle egy jó levest. Ha engedi a naptárunk, minden nap ott vagyunk. 4 évvel ezelőtt léptünk fel először és emlékszem, majdnem kirúgott minket a színpadmester, mert túlléptünk a koncertünk időhatárát. De olyan hangos és lelkes volt a közönség, hogy visszaengedett minket a színpadra eljátszani egy ráadást.

A PEN-en otthon érezzük magunkat, olyan, mintha a saját kertünkben koncerteznénk. Általában késő este játszunk, ettől függetlenül mindig tele van a Pirogránit udvar. Tavaly nagyon hideg volt, viszont a hangulat miatt azt éreztük, hogy lángolunk. Írországban van egy mondás: „níl aon tinteán mar do thinteán féin”, ami azt jelenti, hogy „nincs jobb, mint otthon” Imádunk itthon játszani, és biztos, hogy ha hideg lesz, ha meleg, mi ott leszünk! Sok meglepetéssel és szexy goove-okkal készülünk!

Széll Tomi (Ivyz)

Az Ivyz első PEN-es fellépése tavaly volt. Nagyon szerencsések voltunk, mert a Zenélő Egyetem (ZEN) pont akkoriban kezdett el támogatni minket, meg még jó pár zenekart. Természetesen mind a három napon ott voltunk és szerintem a srácok nevében is mondhatom, hogy maradandó tapasztalatokat és élményeket szereztünk. Az idén pedig még izgalmasabb lesz nekünk a PEN, mert nem a ZEN keretében, hanem a szervezők által meghívott zenekarok között léphetünk fel, és ez azért elég kúl érzés.

A tavasz folyamán további izgalomforrás, hogy amellett, hogy a 30Y-nal turnézhatunk, az első EP-nk is elkészül. Emiatt a PEN-en új dalok is előkerülnek, amik nem csak ütősek, de a tematikai hátterük is más. Olyan témákkal szeretnénk foglalkozni, amikkel az ember, és így a rockzene is csupán felületesen érintkezik.

A PEN-en amúgy azért is nagyon jó játszani, mert az emberek nem csak a koncertek miatt mennek el, hanem a feeling miatt is, és így mindig találnak valamit, ami az ízlésükhöz és a hangulatukhoz leginkább passzol. Na, ezért f@sz@ a PEN-en játszani!

 

 

súgó
Vasarely Hungarikonok
 
lokál
Fiatal pécsi mesterek 5. – Paller G. Péter, hangszerész
 
súgó
Toruko, avagy Hullámos Hagyomány