Külvárosi gasztró: Adria Coffee & Bakery
Külvárosi gasztró: Adria Coffee & Bakery
szerk / 2016-09-06 ételital
Ebben a rovatunkban eltávolodunk egy kicsit a belvárostól és Pécs külső részei felé vesszük az irányt. Olyan vendéglátóhelyeket mutatunk be, melyek kiesnek a fősodorból, emiatt kevesen ismerik őket, pedig vannak, léteznek és gyönyörűen kiszolgálják a betérő vendégeket. Szakítva eddigi hagyományainkkal most nem egy régi, hanem egy új helyet kerestünk fel, méghozzá a nemrég Uránvárosban megnyílt Adria Coffee & Bakery-t.

Nagyon megörültünk, amikor a Facebook hírfolyama feldobta azt az örömteli hírt, hogy Uránban nyílt egy új hely, ami úgy hirdeti magát, hogy „egy csepp Adria és egy marék mediterrán hangulat”, hiszen mind az Adriát, mind pedig a mediterrán hangulatot rajongásig szeretjük. A legnagyobb kérdés az volt ezzel kapcsoltban számunkra, hogy Uránvárosban hogyan lehet ezeket az érzéseket megteremteni, úgyhogy nem sokat vacakoltunk, autóba vágtunk magunkat és meg sem álltunk a pécsi Adriáig.

A végtelenül lepukkant és szemet bántóan szörnyűséges uránvárosi posta melletti utcában található az Adria Caffee & Bakery, közvetlenül a Bubi állateledel üzlet mellett. A homlokzaton magyar és horvát zászló lobog, a cégér pedig a kínálatból felvillant néhány tételt, melyekből a helyben sütött pékáru ígérete igazán felcsigáz bennünket. Belépve aztán egy kicsit elkámpicsorodunk, hiszen a pultban semmi különlegeset vagy ínycsiklandozót nem látunk, a kínálat nagyjából megegyezik azzal, ami bármely másik pékségben megtalálható, a helyben sütött cuccoknak se híre, se hamva. Érdeklődésünkre azonban előkerül burek is, mi túrósat választunk, de ez sem helyben sütött, hanem valahonnan rendelt, ebben száz százalékig biztosak vagyunk. A burek mellé – jobb híján – kakaóscsigát kérünk a tucat fajtából, meg egy hosszú kávét és egy kapucsínót. (1110 forint ennek a körnek a végösszege.) Meg kell említenünk, hogy a péksüteményeken kívül kapható csevap burger (790 Ft) is, de mivel reggel érkezünk, inkább kihagyjuk, majd visszatérünk érte egyszer vacsoraidőben.  

Leülünk a teraszon, ami az utcát szegélyező sok zöld lombkorona miatt eléggé hangulatos, csak a környező tömbházak tudatosítják azt, hogy Uránvárosban vagyunk. Elfogyasztjuk ételeinket, italainkat, miközben arról beszélgetünk, hogy az Adria névhez hűen van Karlovacko és Osjecko, ami talán egy kicsit el tud repíteni képzeletben minket a tenger partjára, ha más nem is.   

(Kőrösi Csoma Sándor utca 4.)

súgó
OFF-Biennálé: A kút és az inga
 
súgó
Fiesta Grafica
 
súgó
Múzeumok Őszi Fesztiválja