Nézz pécsi filmeket! – 1. rész
Nézz pécsi filmeket! – 1. rész
Major Zoltán / 2020-04-22 film
Rendhagyó filmajánló a rendhagyó helyzetben. Pécsett forgatott, vagy a városhoz kapcsolódó filmek következnek, melyeket otthon is megnézhetsz. Pécsi filmes időutazás, 1. rész: az 1930-as évektől az 1980-as évekig.

Hotel Kikelet

Magyar játékfilm, 1937, 78 perc. Rendező: Gaál Béla. Főszereplők: Kabos Gyula, Turay Ida, Páger Antal, Tőkés Anna, Uray Tivadar.

Filmtörténeti barangolásunkat a város felett, a Hotel Kikeletben kezdjük. A film a kor turisztikai marketingjének ékes bizonyítéka. Ugyanis ez a habkönnyű romantikus vígjáték az alig egy évvel korábban épült szálloda népszerűsítésére készült, a hotelbe költöztetve a korszak legnagyobb filmsztárjait. A műtermi jeleneteket néhány pécsi külső felvétel is gazdagította, melyek többek között a város feletti szerpentinen vagy a Székesegyház előtti vízlépcsőknél játszódnak. Az elgondolás működött, a film (és a hotel) sikeres lett. Garantált kikapcsolódás a népszerű rendező, Gaál Béla dirigálásában, tele helyzetkomikummal és fel-felcsendülő nótaszóval.

Egy nap Pécsett

Magyar dokumentumfilm, 1939, 16 perc. Rendező: Hamerli Antal.

Pécs jellegzetes épületei, helyszínei és az itt élő emberek a főszereplői Hamerli Antal, a neves pécsi amatőrfilmes 1939-ben, nem sokkal a II. világháború kitörése előtt színesben (!) forgatott, díjazott dokumentumfilmjének. Az Egy nap Pécsett a városfilmek hagyományait követve, napkeltétől napnyugtáig kalauzolja – a nézővel együtt – Hamerli látogatóit a mediterrán város szépségei között. Röpke 16 perc alatt bejárjuk az egész belvárost, a fürdőket, a Tettyét, a Mecsekoldalt, és bepillantunk az akkori pécsiek mindennapjaiba.

https://www.youtube.com/watch?v=pyBc-5I9vYU

Bogáncs

Magyar film, 1958, 80 perc. Rendező: Fejér Tamás. Főszereplők: Makláry Zoltán, Vass Éva, Barsi Béla.  

A következő filmig két évtizedet kellett várni. 1958-ban viszont nem akármilyen ifjúsági irodalmi klasszikus filmadaptációjának jó néhány jelenete forgott itt Fejér Tamás rendezésében, aki 10 évvel később a Tüskevár színészeit is dirigálta. Bogáncs, a nyájőrzőből a véletlen folytán egy valamikori cirkuszi sztár, majd egy gyepmester barátjává váló eb történetét Fekete István saját kutyája ihlette. Bogáncs városi kalandjai során mi is felfedezhetjük az akkori Tettyét, a Széchenyi teret, a Sétateret, a Király (akkor Kossuth) utcát a rajta közlekedő villamossal, illetve a vasútállomás környékét.

https://videa.hu/videok/film-animacio/bogancs-1958-fekete-istvan-tOACdZzLJCTmsw7W

Csontváry

Magyar filmdráma, 1980, 106 perc. Rendező: Huszárik Zoltán. Főszereplők: Ichak Finci, Drahota Andrea, Dajka Margit, Bánfalvy Ágnes.

Bár – a festményekről készült felvételeken kívül – nem Pécsett forgott, mindenképpen ide kívánkozik Huszárik Zoltán, a tragikus sorsú rendező utolsó nagyjátékfilmje. Csontváry Kosztka Tivadar művei a városban kaptak állandó kiállítóhelyet 1973-ban, így a művész elválaszthatatlan Pécstől. A hányattatott sorsú, meg nem értett festőzseniről a rendező nem szokványos életrajzi filmet készített: egy színész küzdelmét élhetjük végig, amint szép lassan átlényegül Csontváryvá, látomásaiban követve a napút festőjének vándorlását, meglátogatva a festmények helyszíneit és így a filmvásznon megelevenítve a halhatatlan műveket. A szimbólumokkal, szépirodalmi idézetekkel, emlékezetes jelenetekkel és gyönyörű vizualitással dolgozó film izgalmas szellemi kalandot ígér.

lokál
Eximó Jégrém:
 
zene
Overmorrow
 
lokál
72 dolog, amit te is megtehetsz egy zöldebb Pécsért