Mozik karanténban
Mozik karanténban
Major Zoltán / 2020-06-02 film
Március közepe óta a filmek nem peregnek a vásznon, a mozik még zárva vannak. Megkérdeztük a két belvárosi mozi vezetőjét, hogyan vészelték át a bezárás óta eltelt több mint két hónapot, és miképpen készülnek a majdani újranyitásra.

Varga Gabi, az Apolló mozi vezetője: Egyelőre minden munkatársunkat meg tudtuk tartani, alapítványi moziként ezt alapnak is gondoljuk, amíg csak bírjuk. A mozi pénzügyi stabilitásához az önkormányzati támogatás és a sikeres minisztériumi pályázatok egyaránt fontosak. A város aláírta a támogatási szerződést, az első fél évre szóló összeget már meg is kaptuk. De a nézőktől kapott segítség is rengeteget számít. Most zárult le az 1%-os kampányunk, és továbbra is kapunk virtuális mozijegy-utalásokat, amitől teljesen meg vagyunk hatódva. Mindezen támogatásokból jelenleg még tudjuk fizetni a számlákat, béreket, de nyilván ez az állapot hosszabb ideig nem fenntartható. Az elmúlt két hónapban felújítási munkákat végeztünk, jelenleg pedig az online jegyvásárlási felületünk kialakítása zajlik. A nézőktől nem szakadtunk el: igyekszünk élő kommunikációt fenntartani velük a mozi Facebook-oldalán, és virtuálisan folytatjuk a Dr. Stark Filmklub félbeszakadt bérletének vetítéseit. Lassan próbáljuk összeszedni a forgalmazóktól a nyári-őszi megjelenési terveket is. Ami a nyitást illeti, a moziknak és a forgalmazóknak egyeztetniük kell, hiszen premierek nélkül nincs mozi, mozi nélkül nincs premier. Nyilván sok higiéniai és járványügyi előírásnak kell majd megfelelni, ami több problémát is felvet. Például elég elszántnak kell lenni ahhoz, hogy valaki maszkban végig üljön egy filmet, nem beszélve arról, hogy mikor érzik majd az emberek biztonságosnak, hogy zárt térben elöltsenek két órát sok más nézővel együtt. Én ezt látom a legnehezebb kérdésnek.

Kusz Krisztián, a KULTIK Pécs - Uránia mozi vezetője: Nagyon fájdalmasan éltük meg a bezárást. Azonban Pécsett is a lehető leggyorsabban átütemeztük a meglévő feladatainkat, felújításokat, hogy ez a nyitás után már ne zavarja a vetítéseket. Azt sem szerettük volna, ha sokáig csönd és üresség marad a moziban, ezért május közepére a Magyar Vöröskereszttel véradást szerveztünk. Egyelőre nincsen konkrét információnk arról, milyen feltételekkel nyithatnak újra a mozik. A KULTIK Mozihálózat minden mozijában – így Pécsett is – már a bezárás előtt vírusölő, fertőtlenítős tisztítószereket, kézmosót használtunk, ez a nyitás után is biztosan így lesz. Az újranyitásra sok meglepetéssel készülünk, ez azonban egyelőre legyen titok. A KULTIK Pécs - Uránia mozi premier filmszínház, így amint lehetséges, vetítjük is a bemutatásra kerülő filmeket. A bezárás előtt több olyan film is futott, amit nagyon vártak a nézőink, ám a hirtelen helyzet miatt nem mindenki tudta moziban megnézni, így ezeket biztosan visszahozzuk.

ételital
Teszteltük: Beertok
 
ételital
Külvárosi gasztró: Béczi szelet
 
film
Vincentnek meg kell halnia