Tüke Busz: 7 női buszsofőr
Tüke Busz: 7 női buszsofőr
Papp András / 2023-03-21 lokál
Néhány évvel ezelőtt nagy feltűnést keltettek a pécsi buszokon megjelenő első női sofőrök, ma azonban már mindenki természetesnek veszi, ha egy hölgy ül a volán mögött azon a buszon, ami éppen hazaviszi.

Rutinos buszozókként – nap mint nap találkozva női sofőrökkel –, azt hittük, csalogató pálya lett a hölgyek részére a buszvezetés, ám Bánkuti István, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója gyorsan lehűti kedélyeinket. Elmondása szerint jelenleg csupán 7 hölgy dolgozik sofőrként a cégnél (volt azonban olyan időszak, amikor 9-10 női sofőr is állt a cég alkalmazásában), a 244 főből álló autóbuszvezetői flottának ez csupán a 3 százaléka, ami Bánkuti szerint rendkívül alacsony. A hollandiai Utrecht példáját említi, ahol a buszsofőrök 42 százaléka nő. Nem hiába, hiszen a pécsi tapasztalat is azt mutatja, hogy a tömegközlekedés női sofőrjei strapabírók, jó problémamegoldók, empatikusak, nyugodtak, mosolygósak, és még hosszan lehetne sorolni kiváló, ehhez a munkához nélkülözhetetlen tulajdonságaikat.

Bánkuti szerint a bürokrácia is nehezíti a munkaerőfelvételt. Jelenleg egy B kategóriás jogosítvány után kell szerezni egy C kategóriás jogsit, és majd csak ennek megszerzése után lehet valakinek D-s engedélye, amivel már autóbuszt is lehet vezetni. Ez a procedúra hosszú és drága, ami sokaknak elveszi a kedvét a buszvezetéstől. Kormányzati szinten is vizsgálják a problémát, az előzetes terv az, hogy egy B-s jogsival egyből lehessen D-s jogsit szerezni.  

„A legboldogabb én lennék, ha több női sofőrünk lenne” – zárta gondolatait a vezérigazgató. Mi pedig csak buzdítani tudjuk a hölgyeket, hogy üljenek a pécsi buszok volánjai mögé, mert higgyék el, nagyon menő! 

súgó
Az este, amikor a lehetetlen valósággá válik
 
lokál
@mindenpecsiszobor
 
zene
Sétatér Fesztivál