Teszteltük: Piccola Toscana
Teszteltük: Piccola Toscana
Müllner & Kálmán Content Lab / 2021-12-22 ételital
Semmi fakszni, csak tökéletes alapanyagokból, jó technológiával készült ételek.

Lassan egy éve működik új tulajdonossal a régi sarkon a Piccola. Belépve jólesően konstatáljuk, hogy ami maradt – a teret meghatározó kemence, a kockás terítők – az továbbra is biztosítja a klasszikus olasz kisvendéglős hangulatot. Annak is örülünk, hogy ebédidőben jó pár asztalnál ülnek, ki a napi menüre, ki egy tésztára tér be, majd féltucatnyi gimis érkezik a suli utáni pizzájára. A viszonylag pezsgő forgalomban pincérünk magabiztos nyugalommal vezet bennünket asztalunkhoz, és kezdetét is vette egy végig jól kézben tartott szerviz. Gyengénk – talán már írtunk róla –, ha a rendelésfelvételnél lehet beszélgeti a fogásokról, a napi kínálatról, az ajánlatokról, az esetleges variálásokról, az adagok méretéről, egyszóval bármiről, ami a korrekt vendéglátásban része a házigazda-vendég kapcsolatnak. Így állapodunk meg szép sorban a levesről és az előételként kért tésztáról, amit a kedvünkért – és kérés nélkül – átméreteznek bevezető méretűre. Az ezt követő pizzáról és a sügérről, de persze mindenekelőtt egy jól elkészített ristrettóról álmodunk, és meg is kapjuk. Amit a csészében tapasztaltunk, jó jelnek vettük.

Olasz étteremben sosem hagyjuk ki valamelyik teszt-fogásunkat. A penne arrabiata, illetve a spaghetti all’aglio e olio mindig megmutatja, hogy autentikus vagy csak olaszos helyen vagyunk-e. A teszt most is bevált, a spagetti al dente és éppen annyira fokhagymás-olajos, hogy tökéletesen ágyazzon meg a fő fogásnak. A másik bevezető, a marhahúsleves szintén azt hozta, amire vágytunk: mély ízek, a harapható tortellini és a parmezánropogós által biztosított umami. A pizza nápolyi: vékony tészta, roppanós szél, jó ízű paradicsomos alap, sok rukkola, jó sonka. Semmi fakszni, csak tökéletes alapanyagokból, jó technológiával készült pizza. A tengeri sügér húsa nem száradt ki, a bőre mégis roppant, mellette a céklás gnocchi és a ress sütőtök kockák színben, állagban és ízben is tökéletes triót alkottak. Majd a lezárás, a málnás, bazsalikomos cannoli, a roppanós tésztagyűrűben a lágy, könnyű habokkal, és a hasonlóan könnyed panna cotta sós karamellel méltó befejezése az egyszerű, de minden ízében minőségi ebédnek.

Hungária utca 2. (Kórház tér) H–P 11:00-22:00; Szo-V 12:00-22.00.

Értékelésünk: 5/5

Számla

Crudo ruccola pomodori pizza: 2890 Ft

Olasz húsleves tortellinivel, parmezán ropogóssal: 1400 Ft

Sügérfilé, cékla, sütőtök, gnocchi: 3950 Ft

Spagetti olivaolajjal és fokhagymával: 2490 Ft

Cannoli: 950 Ft

Panna cotta: 1100 Ft

Cappuccino: 550 Ft

Espresso: 400 Ft

Összesen: 13730 Ft

lokál
Portré: Pilári Gábor
 
lokál
Víz a föld alatt
 
lokál
Made in Pécs-díj 2016 – Az év teljesítménye