Teszteltük: Mandala
Teszteltük: Mandala
Müllner & Kálmán Content Lab / 2019-10-21 ételital
Fenntarthatóan izgalmas konyha egy békés szigeten.

Tudtad, hogy a vegán parmezánhab sörélesztőpehelyből és kesudióból készül? Na, ugye! Éppen ezért mentünk el a Mandalába, hogy kipróbáljunk egy sor olyan fogást, amiben van gondolat és kreativitás, de nincsen hús. Ennél sokkal jobb tervre nem volt szükségünk, lássuk, mennyi valósult meg belőle.

A Napkelet Jógaház belső udvarából nyílik a frissen nyílt Mandala étterem, amely elsősorban a vegetáriánusok és a vegánok figyelmére számít. Az egyszerű, de ízléses, harmonikus térben a színek és az anyagok összhangja rögvest lassít a tempón. Visszafogott stílus, nyugalom, lágyabb zajszint, tényleg olyan, mintha jóga után még betérnénk egy levezetésre. Nem könnyű feladat a teázót és a vacsorázót egyszerre stresszmentes állapotba juttatni, de a hol praktikus, hol művészi megoldások révén sikerül. A családi vállalkozásként működtetett étteremben két generációt látunk a vendégtérben, de egy harmadik is fölsejlik a konyhában. Otthonos jövés-menés van a konyha és a pult között, összehangoltan, máskor picit rendezve a sorokat adja-veszi a munkát férj és feleség, de még a kislányuk is. Kis idő után azonosítjuk az érzést: olyan, mintha egy lakásétteremben lennénk.

Az étlapon izgalmas kombinációk, össze is állítunk gyorsan egy, az összképet, de a részleteket is reprezentáló sort. Az uborkatekrecs sajthabbal, paradicsomszósszal és fenyőmaggal tökéletesen illik a menü elejére, ahogy az egyszerű ízű thai leves is.

Egy összesütött  padlizsánkrémes szendvics képében érkezik a kovászos panini tál, a kenyérben (a szájhagyomány szerint) 120 éves kovász, a krémben  tofu, miso krém, padlizsán és szója. A tejszínes spenót parmezánnal és répakrokettel a vacsora legkiemelkedőbb fogásának bizonyult, noha a krokett meglehetősen száraz volt, emiatt könnyen szét is esett, de a tejszínes spenót szinte mindenért kárpótolt. Ellenállni felesleges, a desszerthűtőt addig vizslatjuk, míg a négy szintből háromnál fölvillan a fény: muszáj megkóstolnunk a sóskaramellás pohárdesszertet, a Lúdláb tortát és a vegán kókuszos tortát is. Ha csak ez utóbbiakra és a szemlátomást nagy szakértelemmel összeállított teák valamelyikére térünk be, már adott egy jó délután.

A kísérlet a pécsi gasztro-univerzumban a Puspa Konyhája, a Lyr és a Soul Kitchen közti háromszögben jelöli ki a Mandala helyét. Vannak jó szakácsok a konyhán, és adottak a sok mindent ismerő és megtaláló, jó ízlésű tulajok. És misszió is van: a fenntarthatóként működtethető konyhát népszerűsítik a vegetáriánus és vegán fogásokkal.

Perczel Miklós u. 26.

K: 15:00-21:00; Sze-Szo: 15:00-22:00.

Értékelésünk: 4/5

Számla:

Uborkatekercs: 950 Ft

Thai leves: 1250 Ft

Bao: 2450 Ft

Tejszínes spenót: 2450 Ft

Kovászos panini: 1600 Ft

Sóskaramell: 590 Ft

Lúdláb torta: 790 Ft

Vegán torta: 590 Ft

Homoktövis szörp: 450 Ft

Limonádé: 650 Ft

Összesen: 11770 Ft

 

film
Szegény párák
 
súgó
Maxim Vengerov és a Pannon Filharmonikusok
 
zene
Babarci Bulcsú