Saul fia
Saul fia
Major Zoltán / 2015-06-12 film
2015-ben újabb magyar siker született a cannes-i filmes seregszemlén. A fesztivál második legrangosabb elismerését, a Zsűri Nagydíját nyerte el a Saul fia Franciaországban.

Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje többszörösen merész vállalkozás, szokatlan megvalósítással. Merész, mert a témája a holokauszt. Miközben mégse, mert nem maga a holokauszt érdekli. Egy apa (és egy fiú) drámáját ismerhetjük meg szó szerint testközelből Auschwitzban, a kevésbé ismert és emlegetett Sonderkommando alakulatán belül. Ez az az osztag, amelynek tagjai a gázkamrába beterelik szerencsétlen zsidó sorstársaikat, a holttesteket összegyűjtik,majd a krematóriumba átviszik azokat, sőt, a hamvaikat is kitakarítják, miközben tudják, hogy rájuk is ez a sors vár, néhány hónap után véget ér az ő szenvedésük is. Saul, a film főszereplője (Röhrig Géza színész-költő alakításában) is így „él” egyik napról a másikra, azonban egy dolog felrázza a pokolból. Napi munkavégzése során észreveszi, hogy az egyik elszállításra váró holttest a fiáé, és innentől egy dolog élteti: ki akarja csempészni a holttestet a táborból, és egy rabbi segítségével megadni neki a végtisztességet. Így tud ember maradni az embertelenségben? Kiderül. Mi végig mellette leszünk, ha akarjuk, ha nem.

Magyar filmdráma, 2015, 107 perc, (12) Rendező: Nemes Jeles László. Szereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor. Apolló mozi: június 14-től. Június 14-én az este hatos vetítés után közönségtalálkozó a rendezővel és a forgalmazóval!

lokál
Fesztiválszezon 2015
 
súgó
Seven Hills International Film Festival
 
súgó
Jarmeczky–65