Teszteltük: Fokhagyma Étterem
Teszteltük: Fokhagyma Étterem
Müllner & Kálmán Content Lab / 2019-12-19 ételital
A Búza tér a piaccal, a közeli hentessel, a vendéglátóhelyekkel éppen olyan hely, amiért egy gasztromán szeret egy várost. Egy kávé a bevásárlás előtt, egy könnyű ebéd utána, hogy a megvásárolt javakat ne farkaséhesen kelljen elpakolni. Valahogy ilyen egy ideális piacos nap. És a fent említett ebédhez a Búza tér Fokhagyma étterme ideális helyszín lehetne, de sajnos épp hétvégén zárva tart, viszont tökéletesen ízesítheti meg a hétköznapokat.

A Fokhagyma ugyanis nem akar sokat, de azt tökéletesen teljesíti. Házias magyaros fogásokat kínálnak elérhető áron. Ennek egyik legjobb fokmérője a húsleves, hisz abból mindenkinek a nagymamája, az édesanyja vagy saját maga készíti a legjobbat, és az éttermieken gyakran érződik a nagyüzem. Az a helyzet, hogy a Fokhagymában a húsleves éppen olyan volt, mint otthon. Kellően sós, a zöldségek még haraphatóak, csirkemell falatok és daragaluska is került bele a keményebbik változatból. Ez persze ízlés kérdése, hisz van, aki inkább a habkönnyűt szereti, de nálunk telitalálat volt ez is. 

A másik kezdőfogásként a kengetnivalókat kóstoltuk. Kacsazsír és körözött, friss zöldségek és pirítós. Itt semmi különleges nem történt, pont azt kaptuk, amit vártunk. Főételnek két, szintén házi klasszikust választottunk, egy brassóit és egy bácskai rizseshúst. A brassói, ahogy arra az étterem neve is kötelezi, kellően fokhagymás volt, a krumplifalatok külön és roppanósra sültek, majd a készülési folyamat végén rázták össze a hússal. A bácskait itt nem úgy készítik ugyan, ahogy azt nálunk otthon szokták, de ha az emlékezetestől el is marad a fogás, attól még nincs baj vele.

A hidegen, tányérdesszertként tálalt túrógombóc zárta a sort, ami a klasszikus meleg változatot izgalmasan haladta meg, és tökéletes koronája lett a késői ebédünknek. 

A limonádékban a pohár zsúfolásig volt gyümölccsel, a házi gyömbéres teában pedig benne volt az az enyhén csípős íz, amiért a gyömbért szeretjük. Piros pöttyös bögrében egyszerre nosztalgikus és kortárs télűző ital.

Az étlap nem nagy, tökéletesen illeszkedik a legújabb gasztrotrendekhez, a napi menük ár-érték aránya tökéletes, és pont úgy áll össze, ahogy hajdanán dédnagyanyánk konyhájában a heti menü. Ha kisvendéglőt klónozhatnánk, a Fokhagyma benne lenne a másolandó minták sorában.

Búza tér 2. H-P 11:00-22:00.

Értékelésünk: 4/5

Számla

Húsleves: 890 Ft

Kenegetők: 1250 Ft

Brassói: 1850 Ft

Bácskai rizseshús: 1850 Ft

Túrógombóc: 890 Ft

Házi gyömbértea: 400 Ft

Limonádé (0,5l): 700 Ft

Vegyes savanyúság: 350 Ft

Összesen: 8180 Ft

lokál
Prodiák Iskolaszövetkezet: A biztonságos diákmunka
 
film
KertMozi a Zsolnay Negyedben 
 
ételital
Teszteltük: Pont, pont, vesszőcske