Teraszok, kerthelyiségek
Teraszok, kerthelyiségek
szerk / 2015-05-11 ételital
A jó idő beköszöntével megkezdődik a szabadtéri ivászatok időszaka is. Számunkra ez a legnagyobb öröm a tavasz érkeztében. Nem tehetünk róla, de nagyon szeretjük múlatni az időt különböző kerthelyiségekben. Összeállításunkban azokat a helyeket mutatjuk be, ahová szívesen járunk. Tudatosan kerüljük a „legjobb” jelzőt, mert abból mindig balhé van, ugyanis a pécsi vendéglátósok érzékenysége magasan túltesz a zenészek/művészek érzékenységén. Tehát most nem a legjobb pécsi teraszok és kerthelyiségek következnek, hanem azok, ahová a Made in Pécs szerkesztőségének tagjai szívesen járnak.

N-Eozin (Esze Tamás utca 3.)

Pont megjelenésünk után, május 1-jén nyitott egy jó kis Rudán Joe koncerttel a N-Eozin Grillterasz és Kultúrpark. Ebből a makacs tényből adódik, hogy idén még nem voltunk ott, de tudjuk, hogy ugyanaz a csapat viszi tovább most is a helyet, mint tavaly, ami számunkra garancia arra, hogy szívesen járjunk oda ezen a nyáron is. Tökéletes grill ételek, a nyugati várfalsétány lenyűgöző szépsége és hangulata idén is elegendő lesz ahhoz, hogy igencsak sok időt töltsünk a Barbakán tőszomszédságában.

Egylet (Ferencesek utcája 32.)

Simán el tudjuk képzelni, hogy nyárra az Egylet kerthelyiségébe költözzünk. A minden apróságra odafigyelő berendezés mellett a szabadtéren készülő grillételek illata és a 12 féle csapon lévő magyar kézműves sör nekünk elegendő hívó szó ahhoz, hogy átmenetileg átkérjük lakcímünket a Ferencesek utcájába. Ezen a helyen minden stimmel. Soha, de tényleg soha még semmiben sem csalódtunk, pedig monitorozzuk rendesen az étterem-sörözőt. Annyi negatívum viszont akad, hogy a kerthelyiség nem túl nagy, ezért gyakran még mi is hoppon maradunk.   

Jókai Bisztró-Elefántos Étterem (Jókai tér)

Mivel összeállításunkban kerthelyiségeket mutatunk be, és nem külön éttermeket, ezért a Jókai tér esetében összevontunk két teraszt, pedig két külön étteremről van szó. Az Elefántos Étterem és Pizzériáról, valamint a Jókai Bisztróról. De mit tegyünk, ha egymás mellett vannak, és a Jókai teret ez a két étterem uralja teraszügyileg. Éppen ezért nem is teszünk különbséget a két hely között, mindkét teraszon szeretünk ücsörögni, mindkét helyen kifogástalan az étel és az italkínálat, úgyhogy nekünk általában teljesen mindegy, hogy melyikben foglalunk helyet.   

Nappali (Király utca 23-25.)

Az, hogy valami eget rengető extrával rukkolna elő a Nappali terasza, egyáltalán nem mondható el róla. Sőt. Gyakorlatilag semmi extra. Mi mégis a legtöbb időnket ott töltjük, egész egyszerűen azért, mert jó ott lenni. Barátságos, kedves a kiszolgálás, a felszolgálóknak mindig, mindenkihez van egy-két jó szavuk, ráadásul a nap bármely szakában ismerősökbe lehet botlani, ami jelzi, hogy nem csak mi preferáljuk a Nappalit. Azon túl, hogy egy jó bárról beszélünk, ez egy igazi kulturális találkozóhely. Talán ebben van sikerének titka.    

Tüke Borház (Böckh János utca 39/2)

A Tettyén ez a kedvenc helyünk. Csodálatos a kilátás a városra, ha pedig a szomszédos Havihegyi sziklán sziklamászók is gyakorolnak, akkor még ingyen látnivaló is akad a pazar panoráma mellett. A borlapon kizárólag a Pécsi borvidék borai szerepelnek, amiért nem tudunk elég hálásak lenni. Kedvencünk a Paraszttál, amin mindenféle finomságok szerepelnek, mellé általában fantasztikus borokat kortyolunk, és ilyenkor azt érezzük, hogy mégiscsak kerek a világ.  

Hotel Kikelet (Málics Ottó utca 1.)

Ez kérem szépen elnöki-ügy a javából. Vastagon! Nem azt mondjuk, hogy minden szabadidőnket itt töltjük, de azért néha igenis felmegyünk a Kikelet teraszára, és gyönyörködünk a városban egy kávé vagy egy sör mellett. Csodálatos! Aki egy kicsit kényeztetni szeretné magát és családját, vagy barátait, ismerőseit, jobbat nem nagyon talál a városban. Az áraktól sem kell megijedni, a belvárosi áraknál egy hangyányival drágábbak az italok, de néha bele kell férnie egy ilyen alkalomnak a szűkösre szabott költségvetésbe.   

Csinos Presszó (Váradi Antal utca 8.)

Romkocsma a javából, kidobásra ítélt bútorokkal, melyek nagyon jól megtalálták itt új funkciójukat. A stílus nem csak nekünk, hanem sokaknak bejön, hiszen a hatalmas kerthelyiségben esténként csak nagy nehezen találni szabad helyet. Ehhez hozzájön még az az örömteli tény is, hogy olcsó italárak vannak, úgyhogy nem csodálkozunk a gyakori teltházon. Az meg már csak hab a tortán, hogy néhány hete konyha is üzemel a Csinosban. Korrekt tészták, burritók, hamburgerek és palacsinták várják az éhes sörözőket.    

Cooltour Café (Király utca 26.)

A legnagyobb örömünkre szolgál, hogy az új tulajdonossal végre magára talált a Cooltour Café. A régi tulaj ugyanis olyan szépen lerombolta ennek a helynek a nimbuszát, hogy azt tanítani lehetne. De szerencsére annak a korszaknak vége, a Cooltour szépen feljött a legjobb belvárosi helyek közé. A Király utca felőli rész megnyitása telitalálat volt, a folyamatos teltház is erről tanúskodik. Lapzártánkig a kerthelyiség még nem nyílt meg, de gőzerővel dolgoznak rajta, és úgy gondoljuk, hogy ha a minőség olyan lesz (márpedig olyannak kell lennie), mint a belső részeknek, akkor nagy baj nem lehet. Látatlanban is ajánljuk.   

Lezser (Király utca-Széchenyi tér sarok)

Ezen a hányatott sorsú, ámde kiváló adottságokkal rendelkező helyen a Lezser bebizonyította, hogy odafigyeléssel, minőséggel szépen lehet muzsikálni a belváros szívében. Igény van rá, az látszik. A teraszból mi elsősorban a Széchenyi tér felőli oldalt kedveljük, a Király utcai részen nagyon a „szánkban érezzük” a sétálókat, amit annyira nem szeretünk. Ha éppen nem alkoholos italt iszunk (ami azért nincs olyan gyakran), akkor itt szeretünk a legjobban limonádét vagy szörpöket inni, egész egyszerűen azért, mert nagyon finomak és nagyon jól is néznek ki.   

 

ételital
Teszteltük: Pécsi Kávé
 
súgó
Az ablak
 
ételital
Boréttermi kalandok Szekszárdon