Ám mielőtt belevetjük magunkat a kortárs kínálatba, jöjjön egy kis libás időutazás.
Már a rómaiak is megünnepelték az utolsó, a téli negyedév beköszöntét, és a legendák szerint már ők is Mars isten szent madarát, a libát fogyasztották áldozati lakomaként. Ezután következik a kronológiai sorban Tours-i Szent Márton, a Pannonia provinciában született püspök, akit 371-ben Tours püspökévé választották, amit ő egyáltalán nem akart, így egy következő legenda szerint egy libaólban rejtőzött el, de a libák gágogása elárulta rejtekhelyét. Ezek után nem meglepő, hogy a magyar néphagyományba is bekerült a novemberi libáskodás, és Márton-napra időzítették a hízlalt libák vágását. Így lett tehát évszázadok alatt, és határokat nem ismerve a november szárnyasa a liba. És persze megszületett a népi mondás is: aki Márton-napon libát nem eszik, az a következő évben éhezik. Szóval, mi körülnéztünk, nehogy rajtunk múljon...
A Főtér (Széchenyi tér 1.) nem először rukkol elő libavacsorával, idén is impozáns sorral várják a vendégeket november 11-én. Az elmaradhatatlan sütőtök krémlevesbe is kerül a libából, míg a mellét édesburgonyával és savanyított céklával adják. (foterbar.hu)
A mintegy 20 perces autózásra lévő csarnótai Tenkes Csárdában szinte minden nap Márton-nap lehet, feltéve, ha úgy választunk a liba- és kacsa különlegességekben bővelkedő étlapról. A máj nagy favorit itt, pirítva, sütve, serpenyőben, pástétomban, terrine-variációban. Egy kitérőt mindenképpen megér a kóstolás. (tenkescsarda.hu)
A Tettye Vendéglő (Tettye tér 4.) egy teljes hetet szánt a különleges menünek, november 8 és 15. között, így akár mini tematikus napokat is szerkeszthetünk magunknak, más-más fogásra fókuszálva. Mert az azért érthető, ha a rozmaringos krumplival és párolt lilakáposztával tálalt fokhagymás sült libamell után már kihívás lenne ráfordulni a konfitált libacombra, vagy a csilis-narancsos sült libamellre. Vagy jöjjön inkább egy vegyes libatál? (tettye.hu)
Megkérdeztük a Morzsát (Király utca 42.) is, hogy idén miért is érdemes a Király utcába zarándokolniuk a mindig friss és különleges ötletekre kíváncsi vendégeknek, hiszen november 8-án és 9-én este kiderül, miként találkozik egy ázsiai utazás élménye a Márton-nappal. A Morzsa egyik alkotója, Benkő Zoltán szerint a klasszikus megoldások is érvényesek voltak, de ők éppen attól Morzsa, hogy bátrabban kísérleteznek a különböző kontinensek gasztronómiai hagyományaival. Így kerül a menübe a liba tsukune, amit leginkább japán stílusú, nyársra húzott húsgombócként képzelhet el a felkészült vendég. A Morzsa önmeghatározása szerint progresszív bisztókonyhát visz, így kétség sem maradt afelől, hogy az italkíséret is hű lesz a menühöz. Szaké, takju (erjesztéssel készülő koreai alkoholos ital, rizsbor) vagy a különleges, savanyú ízvilágáról felismerhető wild ale-típusú sör is kerülhet a poharakba. (facebook.com/morzsa2)
Ha nagy lelkesedésünkben haza is vinnénk mondjuk egy libacombot, akkor a Hello Bistro (Megyeri út 4.) azt készséggel házhoz is szállítja. Persze helyben is ér kóstolni, ezt november 8-9-én és 11-én tehetjük meg. Örömmel fedeztük fel a húslevest és a libatepertőkrémet, vagy épp a dödöllét a kínálatban, egy ropogósra sült libamell pedig mindig megér egy próbát. A Márton-napi gasztropoén pedig mindig ül: a Lúdláb-torta a pont az i-re. (facebook.com/hellobistropecs)
Liba otthon
Akik otthon készítenék el a Márton-napi libavacsorát, és a kedvenc hentesüktől előre meg is rendelték a húst, azoknak nincs más hátra, minthogy a megtisztított combok bőrét óvatosan – úgy, hogy a húsba ne vágjunk bele – beirdalják. Ezután sózzuk, borsozzuk őket és először bőrükkel lefelé fordítva helyezzük őket libazsírral kikent sütőtálba. 180 fokosra melegített sütőben először süssük őket körülbelül fél óráig, majd fordítsuk meg őket, öntsünk alájuk egy kevés vizet és fedjük le a tálat alufóliával. Süssük őket körülbelül két órát, de hústűvel időnként ellenőrizzük, hogy puha-e. Amikor már az, vegyük le a fóliát, toljuk vissza a sütőbe, amíg szép piros színt kap és a bőre ropogósra sül.