Rácz Lilla Brut Nature
Rácz Lilla Brut Nature
Müllner & Kálmán Content Lab / 2023-03-22 ételital
Diósviszlón, a Villányi borvidéken gazdálkodik Rácz Lilla pezsgőkészítő. Férjével, Latorczai Lászlóval a pezsgőkészítés minden fázisát egyedül csinálják és felügyelik. Utánajártunk, miért is különleges a módszerük és persze a pezsgő, amit készítenek.

Az ízek és az illatok örökre megmaradtak

Rácz Lilla borászcsaládba született, édesanyja és édesapja is borász, mindketten dolgoztak a Pannonvin pezsgőkészítő üzemében is. Ami azonban Lillára sokkal nagyobb hatással volt, az a 2-3 hektáros családi szőlő Hegyszentmártonban. Gyerekként sok időt töltött itt, a présházak és a szőlőtőkék között. „A borkultúra, a borkészítés szinte észrevétlenül az életem részévé vált. A szőlőhöz, borhoz, pincéhez köthető ízek, illatok teljesen belém ivódtak” – idézi fel Lilla, hogyan talált vissza a szőlőültetvényekhez. Nem volt ugyanis egyértelmű, hogy továbbviszi a családi boros hagyományt: már felnőttként, kisebb szakmai kitérő után döntött úgy, hogy saját szőlőt telepít. A saját telepítésű ültetvényről leszedett szőlőt kezdetben eladták nagyobb villányi borászatoknak, felvásárlóknak, majd 2009-ben döntöttek úgy, hogy megtartják a leszedett szőlőt és valami új dologba kezdenek: pezsgőt készítenek. „Mindent a nulláról kellett kezdenünk: a szőlőhöz és a borhoz értettünk, a pezsgőkészítéshez viszont nem, és nem is volt olyan szakember itthon, aki a folyamatot és a termőföld adottságait egyszerre értette volna. Így teljes egészében a saját ismereteinkre, tapasztalatainkra kellett hagyatkoznunk” – avat be Lilla a kezdeti nehézségekbe. 

Az első

2009-ben volt az első szüret Diósviszlón, és az ebből készült pezsgőt 2012-ben lehetett először megkóstolni. Eddigre lett ugyanis olyan érett Lilla első, saját pezsgője, hogy a barátokkal, a családdal és a szűkebb szakmai körrel is megkóstoltassák. A hagyományos pezsgőkészítési eljárással (méthode traditionnelle) készült pezsgőből 800 üveggel palackoztak. Az, hogy Rácz Lilla a pezsgőkészítés minden folyamatát saját felügyelete mellett végzi, még a kézművesek között is különlegességnek számít. Van ugyanis a pezsgőkészítésnek egy szakasza (a pezsgősítés, ebben az esetben bérpezsgősítés), amit majdnem mindenki külön erre specializálódott, pezsgőkészítő nagyüzemekkel csináltat.

Boldogság, Brut Nature a neved 

Pontosabban Rácz Lilla Brut Nature, ez ugyanis a pezsgő, és egyben a márka elnevezése is, amit Lilláék alkottak. A pezsgőjük 0 g/liter cukortartalmú, méthode traditionnelle eljárással készült, palackos erjesztésű nyerspezsgő. Savignon blanc, chardonnay és pinot noir alapborok házasításából, minimum 36 hónapos érleléssel készül. A pezsgőnél kifejezetten meghatározó a cukortartalom. Több édességi kategóriát különböztetnek meg: brut nature, brut, extra brut, dry, extra dry. Ugyan mind száraz pezsgőt takar, de míg az utóbbiban akár 15 g/liter cukor is lehet, a brut nature 0 g/liter hozzáadott cukrot tartalmaz. A hozzáadott cukor ebben az esetben sűrített mustot jelent. „A pezsgőkészítés és a pezsgőfogyasztás a pár évtizeddel ezelőtti gyerekcipőből egyre nagyobb méretre látszik váltani: nyugat-európai, egyesült államokbeli mintára már nálunk sem kizárólag a karácsonyi és az újévi időszakra koncentrálódik” – véli Lilla. A pezsgő könnyedségének, sokszínűségűnek köszönhetően szinte bármilyen ételhez passzol, bármelyik napszakban fogyasztható.

 

 

film
Szegény párák
 
zene
30Y x DÜSK
 
zene
xy Flies