Portré: Kecskés Péter
Portré: Kecskés Péter
Papp András / 2023-02-20 lokál
Az elmúlt 10 évben minden egyes lapszámunk a Duplex Rota nyomdában készült. Ha van olyan ember, aki mindegyik kiadásunkat látta, sőt olvasta is, akkor az Kecskés Péter, a nyomda ügyvivője. Ezen a kerek szülinapon nem volt kérdés, hogy vele ülünk le beszélgetni a munkájáról, a print jövőjéről, a Made in Pécsről, no meg a Mars terraformálásáról.

Péter pályaválasztása már gyerekkorában eldőlt. „Gyakorlatilag nyomdában nőttem fel. Édesapám, Kecskés István (a Duplex Rota ügyvezetője – a szerk.) először a siklósi nyomdában dolgozott, onnan a Szikra Nyomdába került, majd pedig a Pannon Autó Nyomdának volt a vezetője, 1990-től pedig már a mostani nyomdát visszük közösen, családi vállalkozásként. Mindegyik munkahelyén nagyon sok időt töltöttem, elvarázsolt a közeg és beleszerelmesedtem a nyomdai létbe. Amikor leérettségiztem, feltette édesapám a kérdést, hogy merre tovább. Számomra ez egyértelmű volt, mondtam neki, hogy megyek hozzád a nyomdába dolgozni. A nyomdász szakmát Pesten tanultam, három napot ott voltam elméleten, négy napig meg itthon, gyakorlaton. Elvileg csak két nap gyakorlat lett volna, de volt egy szombat és egy vasárnap is, amikor nagyon szívesen láttak itt bent, hogy dolgozzak. Voltak 30 órás műszakok egyben, egymás után, még a fizetésemet sem volt időm elkölteni. Ekkor volt 10 olyan évem, amikor csak sötétben láttam Pécset, annyit dolgoztam.”

Péter minden egyes gesztusán, mondatán érződik, hogy szívügyének tekinti a családi vállalkozást. „Nagyon fontos nekem, hogy édesapámmal együtt dolgozhatok. Soha nem volt köztünk nagy súrlódás, tisztában vagyok vele, hogy ő a Grande, az ő szava a döntő, de a munkában nagyon nagy önállóságot ad. A nyomdai lét, a nyomdai munka pedig az életem egyik legfontosabb eleme.” Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy első, önálló munkájára is emlékszik. „Egy pécsi ifjúsági szervezet dossziéjából 3000 darabot kellett nyomni. Olyan kényes grafikája volt, hogy nagy odafigyelést igényelt. Teljes megőrülés volt azt elkészíteni, de a mai napig őrzök belőle pár darabot.”

A Duplex Rota nyomda portfóliója nagyon széles spektrumon mozog, a digitális nyomdától kezdve a komoly, nagy példányszámos ofszet munkákig lefedik a megrendelői igényeket. Az egyik fő profiluk magazinok, prospektusok, újságok, szórólapok és egyéb kiadványok gyártása, a másik a csomagolástechnika, melynek keretében dobozokat, mappákat készítenek, akár kis példányszámban is. Ezeket a termékeket professzionális gépeken, professzionális technológiával gyártják, ugyanis folyamatosan fejleszteniük kell, ha nem akarnak lemaradni. „A nyomdaipar az űripar sebességével fejlődik. Négyévente jönnek ki technológiai fejlesztések, ami vagy a gazdaságosságát, vagy a gyorsaságát javítja az előző technológiának. A jelenlegi kapacitásunkat kb. 60-70 ember tudná elvinni egy 10 éves technológiával, most 25-30-an vagyunk ugyanarra a munkamennyiségre. De nem bocsájtottunk el senkit azért, mert feleslegessé vált volna, inkább átképeztük a munkatársainkat.”  

A print halott – halljuk több éve szakadatlanul. Egy autentikus személytől, Pétertől érdeklődtünk a kijelentés valóságtartalmáról, mégiscsak print termékekkel foglalkozik hosszú-hosszú éve. „A legnagyobb fejlesztéseinket az elmúlt 10 évben csináltuk, akkor, amikor elkezdték világgá kürtölni, hogy a print meghalt. Ezt azért elég nagy ellentmondásnak érzem. A print nem halott, hanem átalakult. Van olyan része az életünknek, ahol nem is probléma, hogy kivonult a papír. Az e-mail nagyon sok mindent leegyszerűsített: szerződéskötést, levelezést, portfólió bemutatást, és még számtalan dolgot. Összességében azonban azt látom, hogy a print kezdi a reneszánszát élni.”

Péter minden egyes Made in Pécs lapszám megszületésénél ott volt, kíváncsiak voltunk, mi a véleménye magazinunkról. „Édesapámmal karöltve mondhatjuk, hogy a Made in Pécs a szívügyünk. Ez egy nagybetűs magazin, értékes cikkekkel, értékes helyi dolgokról. Ez Pécs egyetlen újsága, és különösen nagy büszkeséggel tölt el, hogy mi készíthetjük. A Made in Pécsnek van egy komoly élvezeti értéke, kicsit lehoz a földre, kihúz a számítógép és a telefon elől, erre pedig igen nagy szüksége van az embereknek.”

Ennyi munka mellett, ha kevés is, de némi szabadidő azért jut Péternek is. „Három dologgal foglalkozom szabadidőmben: család, asztaloskodás és Mars terraformálás.” Ez utóbbira muszáj volt értetlenkedve visszakérdeznünk. „Ez egy társasjáték, a Mars Terraformálása a címe. Van egy baráti kör, összejövünk 3-5-en és nyomjuk ezt a játékot. De ugyanúgy játszom otthon ezt a feleségemmel is, rendkívül jó időtöltés, nagyon szeretem.”  

 

lokál
Eximó Jégrém: A damaszkuszi útra nincs retúrjegy
 
súgó
Ennek a titoknak mindenki a kulcsa
 
zene
Punnany Massif klubturné