Könyvek karantén idejére
Könyvek karantén idejére
Varga Csilla / 2020-04-29 súgó
Az önkéntes karantén lehetőséget biztosít arra, hogy sokkal-sokkal többet olvassunk, mint „békeidőben”. Összeállításunkban olyan olvasmányokat gyűjtöttünk össze, melyek valamilyen módon kapcsolódnak Pécshez. A kínálatunk vegyes – szépirodalom, könnyedebb olvasmányok, gyerekkönyvek – hogy mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző kötetet. Jó olvasást kívánunk!

Vámos Miklós: Hattyúk dala

Ez a gigászi történelmi regény – amelyet a szerző öt éven át írt – más-más korban tesz kísérletet arra, hogy megfejtse a titokzatos hattyús manuscriptumot. A helyszín nem más, mint Pécs, melyhez a szerző apai ágon is kötődik. Az Apáca utcában laktak, nagyapjának pedig cipőboltja volt a Király utcában. Sőt, a város iránti tiszteletből a könyvet elsőként Pécsett mutatták be 2016-ban.

Kiss Tibor Noé: Inkognitó

Biztosan sokan ismerik, vagy futottak már össze Noéval a pécsi belvárosban. A napjait külsőségekben már nőként élő, focirajongó szerző coming-out regényét ajánlom figyelmetekbe. A mindösszesen 168 oldalas önéletrajzi kisregény annyira megrázó volt számomra, hogy többször napokra félretettem. A rövid, tárgyszerű megfogalmazás teszi talán még lehangolóbbá, melankolikussá a könyvet, ami egy kibeszéletlen témáról mutat többet.

Székely Júlia: Az ötödik parancsolat

A szintén Pécsett játszódó ifjúsági regény gyerekkorom egyik nagy kedvence volt. Nemere Karcsiban, a neves pécsi sebészorvos kamasz fiában egy régi fénykép láttán szörnyű balsejtelem támad: eddig feddhetetlennek ismert szülei eltüntették, talán meggyilkolták ikertestvérét. Agatha Christie-n nevelkedett barátjával, Skultéti Gabival elhatározzák, hogy kiderítik az igazságot. A nyomozás során egész Pécset bejárják a belvárostól Meszesig. A megdöbbentő végkifejlet már csak hab a tortán. Érdemes kézbe venni!

Bartos Erika: Hoppla meséi

Hadd ajánljunk a legkisebbeknek is egy lapozgatnivalót. Bartos Erika gyönyörű rajzokkal kalauzol végig Pécs városán, bemutatva annak szebbnél-szebb épületeit, látnivalóit, természetesen mindezt a gyerekek nyelvén teszi. Az önkéntes karanténban igazi családi „kirándulás” lehet ez könyv, érdemes rászánni az időt.

Frei Tamás: Bábel

A pécsi születésű író a rendszerváltás utáni időszak egyik meghatározó médiaszemélyisége volt, majd meghódította az irodalmat is. 2019-es regénye, a Bábel újra a bestseller listák élére tört. Izgalmas, akciódús, szokás szerint lényeglátó és égetően aktuális. Egy szóval: letehetetlen.

Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy puding hajsza

Elsősorban gyerekeknek íródott ez a verses meseregény, de szórakoztató fordulatai, igazi irodalmi leleményei a felnőtt olvasókat is lenyűgözik. Csücsököt, Vérpudingot, Sir Bonbont és a többieket Horváth Ildi grafikus eleveníti meg úgy, hogy az embernek valósággal összefut a nyál a szájában. A közös olvasgatást egy családi sütikészítés is követheti, természetesen a legkisebbekkel együtt! A verses meseregényt Kultúra Junior-díjjal jutalmaztuk év elején a Made in Pécs-díjak átadóján.

Gróf Balázs: A Mecsek legalja

Az idén már 30. születésnapját ünneplő pécsi punkegyüttes, a HétköznaPI CSAlódások igaz történetét olvashatjuk a főleg képregényeiről és animációs videoklipjeiről híres szerző munkájában. A médiából teljesen mellőzött zenekar pályáját olyan aprólékossággal mutatja be, hogy abból tényleg nem hiányzik semmi. Legalábbis 2005-ig.

Nyári Krisztián: Így szerettek ők!

Az ötévnyi, Pécsett eltöltött egyetemi évek, és a sajnos fájóan fiatalon elhunyt felesége által is ezer szállal városunkhoz kötődő szerző munkáját ajánlom a most digitális oktatásban részesülő fiataloknak alternatív tananyagként is. Valamint az irodalomkedvelőknek. Vagy pont azoknak, akik mindig utálták a szerzők száraz életrajzát magolni a suliban. Ebből megszeretik!

P. Horváth Tamás: Zsolnay-trilógia – Tündérváros, Öt torony, A Zsolnay Három könyv, melyből városunk egyik leghíresebb családjának történetét ismerhetjük meg. Az első mű Zsolnay Miklós, Vilmos egyik fiának történetét mutatja be. Ezt követi az Öt torony, ami a Zsolnay-gyár államosításának és Pécs szerb megszállásának éveit eleveníti fel. A trilógia utolsó része, ami cselekményekben megelőzi a másik kettőt, a dinasztia-alapító Zsolnay Vilmosról szól. Mindhárom könyv lapjain érződik a szerző rajongás szülővárosa iránt.

Havasréti József: Szerb AntalEbben a monumentális – 624 oldalnyi törzsszöveg – könyvben minden apró részletet megismerhetünk az irodalomtörténész, szépíró, műfordító, újságíró, egyetemi oktató – és még sorolhatnám – életéről, szerelmeiről, vallásosságáról, politikai nézeteiről, főbb műveiről. Valóban kihagyhatatlan mű azok számára, akik szeretnék jobban megismerni azt az embert, aki megírta nekünk az egyik legjobb magyar krimit!

 

zene
Erősen zárja idei szezonját a Káptalan Kert
 
lokál
Portré: Tóvári Sándor
 
súgó
Művészportré: Szentgróti Dávid