Könyvek karantén idejére
Könyvek karantén idejére
Varga Csilla / 2020-04-29 súgó
Az önkéntes karantén lehetőséget biztosít arra, hogy sokkal-sokkal többet olvassunk, mint „békeidőben”. Összeállításunkban olyan olvasmányokat gyűjtöttünk össze, melyek valamilyen módon kapcsolódnak Pécshez. A kínálatunk vegyes – szépirodalom, könnyedebb olvasmányok, gyerekkönyvek – hogy mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző kötetet. Jó olvasást kívánunk!

Vámos Miklós: Hattyúk dala

Ez a gigászi történelmi regény – amelyet a szerző öt éven át írt – más-más korban tesz kísérletet arra, hogy megfejtse a titokzatos hattyús manuscriptumot. A helyszín nem más, mint Pécs, melyhez a szerző apai ágon is kötődik. Az Apáca utcában laktak, nagyapjának pedig cipőboltja volt a Király utcában. Sőt, a város iránti tiszteletből a könyvet elsőként Pécsett mutatták be 2016-ban.

Kiss Tibor Noé: Inkognitó

Biztosan sokan ismerik, vagy futottak már össze Noéval a pécsi belvárosban. A napjait külsőségekben már nőként élő, focirajongó szerző coming-out regényét ajánlom figyelmetekbe. A mindösszesen 168 oldalas önéletrajzi kisregény annyira megrázó volt számomra, hogy többször napokra félretettem. A rövid, tárgyszerű megfogalmazás teszi talán még lehangolóbbá, melankolikussá a könyvet, ami egy kibeszéletlen témáról mutat többet.

Székely Júlia: Az ötödik parancsolat

A szintén Pécsett játszódó ifjúsági regény gyerekkorom egyik nagy kedvence volt. Nemere Karcsiban, a neves pécsi sebészorvos kamasz fiában egy régi fénykép láttán szörnyű balsejtelem támad: eddig feddhetetlennek ismert szülei eltüntették, talán meggyilkolták ikertestvérét. Agatha Christie-n nevelkedett barátjával, Skultéti Gabival elhatározzák, hogy kiderítik az igazságot. A nyomozás során egész Pécset bejárják a belvárostól Meszesig. A megdöbbentő végkifejlet már csak hab a tortán. Érdemes kézbe venni!

Bartos Erika: Hoppla meséi

Hadd ajánljunk a legkisebbeknek is egy lapozgatnivalót. Bartos Erika gyönyörű rajzokkal kalauzol végig Pécs városán, bemutatva annak szebbnél-szebb épületeit, látnivalóit, természetesen mindezt a gyerekek nyelvén teszi. Az önkéntes karanténban igazi családi „kirándulás” lehet ez könyv, érdemes rászánni az időt.

Frei Tamás: Bábel

A pécsi születésű író a rendszerváltás utáni időszak egyik meghatározó médiaszemélyisége volt, majd meghódította az irodalmat is. 2019-es regénye, a Bábel újra a bestseller listák élére tört. Izgalmas, akciódús, szokás szerint lényeglátó és égetően aktuális. Egy szóval: letehetetlen.

Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy puding hajsza

Elsősorban gyerekeknek íródott ez a verses meseregény, de szórakoztató fordulatai, igazi irodalmi leleményei a felnőtt olvasókat is lenyűgözik. Csücsököt, Vérpudingot, Sir Bonbont és a többieket Horváth Ildi grafikus eleveníti meg úgy, hogy az embernek valósággal összefut a nyál a szájában. A közös olvasgatást egy családi sütikészítés is követheti, természetesen a legkisebbekkel együtt! A verses meseregényt Kultúra Junior-díjjal jutalmaztuk év elején a Made in Pécs-díjak átadóján.

Gróf Balázs: A Mecsek legalja

Az idén már 30. születésnapját ünneplő pécsi punkegyüttes, a HétköznaPI CSAlódások igaz történetét olvashatjuk a főleg képregényeiről és animációs videoklipjeiről híres szerző munkájában. A médiából teljesen mellőzött zenekar pályáját olyan aprólékossággal mutatja be, hogy abból tényleg nem hiányzik semmi. Legalábbis 2005-ig.

Nyári Krisztián: Így szerettek ők!

Az ötévnyi, Pécsett eltöltött egyetemi évek, és a sajnos fájóan fiatalon elhunyt felesége által is ezer szállal városunkhoz kötődő szerző munkáját ajánlom a most digitális oktatásban részesülő fiataloknak alternatív tananyagként is. Valamint az irodalomkedvelőknek. Vagy pont azoknak, akik mindig utálták a szerzők száraz életrajzát magolni a suliban. Ebből megszeretik!

P. Horváth Tamás: Zsolnay-trilógia – Tündérváros, Öt torony, A Zsolnay Három könyv, melyből városunk egyik leghíresebb családjának történetét ismerhetjük meg. Az első mű Zsolnay Miklós, Vilmos egyik fiának történetét mutatja be. Ezt követi az Öt torony, ami a Zsolnay-gyár államosításának és Pécs szerb megszállásának éveit eleveníti fel. A trilógia utolsó része, ami cselekményekben megelőzi a másik kettőt, a dinasztia-alapító Zsolnay Vilmosról szól. Mindhárom könyv lapjain érződik a szerző rajongás szülővárosa iránt.

Havasréti József: Szerb AntalEbben a monumentális – 624 oldalnyi törzsszöveg – könyvben minden apró részletet megismerhetünk az irodalomtörténész, szépíró, műfordító, újságíró, egyetemi oktató – és még sorolhatnám – életéről, szerelmeiről, vallásosságáról, politikai nézeteiről, főbb műveiről. Valóban kihagyhatatlan mű azok számára, akik szeretnék jobban megismerni azt az embert, aki megírta nekünk az egyik legjobb magyar krimit!

 

lokál
Élmény, amit egymilliószor is átélnél!
 
ételital
Teszteltük: Café Presto
 
lokál
Több mint 65%-os készültségen a szennyvíztisztító telep korszerűsítése