Olaszként és pécsiként milyennek látod a pécsi pizzahelyzetet?
Őszinte leszek és megpróbálok nagyon finoman fogalmazni, de szerintem nem túl jó. Indokolatlanul sok pizzéria van Pécsett, nagyon sokan ebből szeretnének megélni, és ez bizony a minőség rovására megy. Sok magyar valószínűleg nem is evett még igazi pizzát, csak ezt a magyar fajtát, ami inkább hasonlít az amerikai pizzához, mint az olaszhoz. Ezek vastagabb tésztából készülnek, és olyan feltétek vannak rajtuk, melyek már-már megengedhetetlenek. És mindezeken túl, ha ez még nem lenne elég, az a helyzet, hogy nagyon drágák ezek a pizzák, konkrétan kétszer annyiba kerülnek, mint Olaszországban. A pizza a szegények eledele volt, és az a funkciója, hogy jól lakjál vele, de ne terhelje túl a gyomrodat, hiszen ennek egy könnyű ételnek kellene lennie kevés alapanyaggal, melyek passzolnak egymáshoz. Egy jó pizzánál mindössze három dologra kell figyelni: a tésztára, a paradicsom minőségére és a tökéletes mozzarellára.
(Cikkünk a júliusi Made in Pécs magazinban jelent meg. A megjelenés után több pécsi pizzéria tulajdonosa jelezte felénk, hogy az árra vonatkozó megállapítás – szerintük – nem fedi teljesen a valóságot, ugyanis a pizza ára Olaszországban régiónként változó, a legtöbb helyen nagyjából magyarországi árakon lehet pizzához jutni. Emellett azok a jó minőségű alapanyagok, melyek ott helyben megtalálhatók, itthon csak jelentős szállítási költséggel kerülnek a pizzákra, melyek árát csak részben lehet a hazai fogyasztókra terhelni. A kérdésben nem tudunk állást foglalni, de a visszajelzésnek szívesen helyt adunk – a szerk.)
Ezek után félve kérdezem, de van olyan pizzéria Pécsett, ahová szívesen jártok?
Természetesen van, de az ár miatt nem sűrűn tesszük meg, hiszen 20-30 ezer forintot kiadni egy családi pizzázásért irreális. Szerintem jó pizza van a Piccola Toscana-ban, a Ciao-ban, az Azzurra-ban, az Elefántosban és a Tímárban. Ezeken a helyeken valóban jó alapanyagokkal dolgoznak.
Melyik a kedvenc pizzád?
Az olasz négysajtost nagyon szeretem, de pluszban mindig kérek rá vékonyra szeletelt sonkát. Kedvencemnek mondhatom még a Frutti di Maret, és a Mari e Montit is. Az elsőn tenger gyümölcsei vannak, a második egyik felén tenger gyümölcsei, a másik felén pedig gomba van.
Vannak itthon furcsa pizza-szokások, nézzünk ezekből néhányat. Mit szólsz ahhoz, hogy néhány pizzára ananász kerül?
Ez egyenesen bűn, ez benne van a TOP 3-ban.
Mi a másik két dobogós?
A kukorica és a bolognai ragu.
Ketchup vagy majonéz a pizzán?
Elképzelhetetlen. Az olasz pizza széle habkönnyű, beveszed a szádba és elolvad, nem kell azt semmibe se tunkolni.
A pizzát kézzel vagy késsel-villával kell enni?
Egyértelműen kézzel. A pizza fel van vágva négy szeletre, megfogjuk, félbehajtjuk és úgy harapunk bele.
Lehet inni cappuccinót pizza után?
Jézus Mária! Cappuccinót szigorúan csak délig lehet fogyasztani.
Milyen ital passzol a pizzához?
Coca-Cola vagy sör. Más nem. Utána jöhet egy desszert és egy jó kávé.