Pécsi pizzahelyzet egy olasz szemével
Pécsi pizzahelyzet egy olasz szemével
Papp András / 2025-07-24 ételital
Emanuele Gorrieri Olaszországban született, olasz-magyar állampolgár. Családjával Pécsett él, fordítóként, tolmácsként dolgozik (tavaly júniusban, a labdarúgó EB előtt mutattuk be őt lapunkban, hiszen – többek között – a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitányának, Marco Rossinak a tolmácsaként is dolgozott), és az olaszok többségéhez hasonlóan rajong a pizzáért. Kíváncsiak voltunk arra, hogy átlagos olaszként milyennek látja a pécsi pizzahelyzetet. Telefonon értük utol – természetesen Olaszországban.

Olaszként és pécsiként milyennek látod a pécsi pizzahelyzetet?

Őszinte leszek és megpróbálok nagyon finoman fogalmazni, de szerintem nem túl jó. Indokolatlanul sok pizzéria van Pécsett, nagyon sokan ebből szeretnének megélni, és ez bizony a minőség rovására megy. Sok magyar valószínűleg nem is evett még igazi pizzát, csak ezt a magyar fajtát, ami inkább hasonlít az amerikai pizzához, mint az olaszhoz. Ezek vastagabb tésztából készülnek, és olyan feltétek vannak rajtuk, melyek már-már megengedhetetlenek. És mindezeken túl, ha ez még nem lenne elég, az a helyzet, hogy nagyon drágák ezek a pizzák, konkrétan kétszer annyiba kerülnek, mint Olaszországban. A pizza a szegények eledele volt, és az a funkciója, hogy jól lakjál vele, de ne terhelje túl a gyomrodat, hiszen ennek egy könnyű ételnek kellene lennie kevés alapanyaggal, melyek passzolnak egymáshoz. Egy jó pizzánál mindössze három dologra kell figyelni: a tésztára, a paradicsom minőségére és a tökéletes mozzarellára.

(Cikkünk a júliusi Made in Pécs magazinban jelent meg. A megjelenés után több pécsi pizzéria tulajdonosa jelezte felénk, hogy az árra vonatkozó megállapítás – szerintük – nem fedi teljesen a valóságot, ugyanis a pizza ára Olaszországban régiónként változó, a legtöbb helyen nagyjából magyarországi árakon lehet pizzához jutni. Emellett azok a jó minőségű alapanyagok, melyek ott helyben megtalálhatók, itthon csak jelentős szállítási költséggel kerülnek a pizzákra, melyek árát csak részben lehet a hazai fogyasztókra terhelni. A kérdésben nem tudunk állást foglalni, de a visszajelzésnek szívesen helyt adunk – a szerk.) 

Ezek után félve kérdezem, de van olyan pizzéria Pécsett, ahová szívesen jártok?

Természetesen van, de az ár miatt nem sűrűn tesszük meg, hiszen 20-30 ezer forintot kiadni egy családi pizzázásért irreális. Szerintem jó pizza van a Piccola Toscana-ban, a Ciao-ban, az Azzurra-ban, az Elefántosban és a Tímárban. Ezeken a helyeken valóban jó alapanyagokkal dolgoznak.

Melyik a kedvenc pizzád?

Az olasz négysajtost nagyon szeretem, de pluszban mindig kérek rá vékonyra szeletelt sonkát. Kedvencemnek mondhatom még a Frutti di Maret, és a Mari e Montit is. Az elsőn tenger gyümölcsei vannak, a második egyik felén tenger gyümölcsei, a másik felén pedig gomba van.

Vannak itthon furcsa pizza-szokások, nézzünk ezekből néhányat. Mit szólsz ahhoz, hogy néhány pizzára ananász kerül?

Ez egyenesen bűn, ez benne van a TOP 3-ban.

Mi a másik két dobogós?

A kukorica és a bolognai ragu.

Ketchup vagy majonéz a pizzán?

Elképzelhetetlen. Az olasz pizza széle habkönnyű, beveszed a szádba és elolvad, nem kell azt semmibe se tunkolni.

A pizzát kézzel vagy késsel-villával kell enni?

Egyértelműen kézzel. A pizza fel van vágva négy szeletre, megfogjuk, félbehajtjuk és úgy harapunk bele.

Lehet inni cappuccinót pizza után?

Jézus Mária! Cappuccinót szigorúan csak délig lehet fogyasztani.

Milyen ital passzol a pizzához?

Coca-Cola vagy sör. Más nem. Utána jöhet egy desszert és egy jó kávé.

 

ételital
Tolna után Baranya, avagy hogyan került gin a Zsolnay-palackba?
 
zene
Mongooz kollégiumi turné
 
lokál
Minden nap könyvünnep az Ifjúság úti Bookline Lapozóban