Nicsak, ki eszik?
Nicsak, ki eszik?
Müllner & Kálmán Content Lab / 2022-05-19 ételital
Gyerekekkel étterembe menni lehet szuper családi program, de lehet néha rémálom is. Ezért mindig érdemes előre jól végiggondolni, hogy mindenkinek komfortos lesz-e a házon kívüli evés. 

Étterembe menni tényleg csak akkor érdemes, ha minden korosztály megkapja ott a kedvére valót. Tehát gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt biztosított a jó élmény, és a felnőtteken éppúgy értjük a családot, mint a hely többi vendégét, és a minket kiszolgáló személyzetet is. Amíg izgulni kell az étteremben azon, hogy vajon lerántja, összekeni, felborítja, megunja a ránk bízott kiskorú az elé kerülő bármit, addig egész egyszerűen kétszer is gondoljuk meg. Vagy ilyen esetben válasszunk olyan helyet, ahol gyerekeink jól érzik magukat az ott lévő játékokkal, legyenek azok kint vagy bent, de még a játékoknál is fontosabb, hogy legyen tér, ahol szaladhat egy kört a ded.

Terek

Kellemesen átlátható éttermi terekkel, udvarokkal rendelkezik a Szabadkikötő (Király utca 64.), a Tettye (Tettye tér 4.), a Reggeli (Király utca 23-25.), az Eleven (Széchenyi tér 7.), de még a Soul Kitchen (Nagyszkókói út 2.) is szóba jöhet a közeli játszótérrel. Természetesen ezeken a helyeken mindig találunk olyasmit az étlapon, amit vagy együtt kóstolhatunk meg a gyerekekkel, de önállóan is rendelhetjük nekik. És az sem mellékes szempont, hogy a szülőknek is juthat pár nyugodt perc, amíg a kicsik felfedezik a helyeket.

Ízek

A város több éttermében – nagyon helyesen – ott van az étlapokon a gyerekmenü, ami általában egy kis adag húsleves, valamilyen rántott hús (legyen az csirkemell, halrudacska), vagy egy paradicsomos tészta, köretnek pedig sült krumpli esetleg rizi-bizi. Ezekkel – jó esetben – nem nyúlhatunk nagyon mellé, de azért bizonyosodjunk meg róla, hogy a csibefutam vagy a kalózkaland és hasonló elnevezésű fogások nem csak fagyasztott termékeket jelentenek-e. Hiszen pont az lenne az étterembe járás lényege, hogy ne ugyanaz a vészmegoldás legyen ott a tányéron, amit mondjuk otthon mi is bevetünk néha. Ilyenkor már sokkal jobb megoldás lehet egy minőségi street-food vagy gyorsétterem, akár elvitelre is, hiszen minden családban elérkezik az a pillanat, amikor már csak haza szeretne érni. Ilyenkor jó megoldás a Panír (Nagy Lajos király útja 12.), a Prézli (Pécs Plaza), a Belozzo (Árkád), a Hakni (Ferencesek utcája 24.), a Megyeri Burgers (Megyeri út 121.) vagy a Bagoly Street Food (Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 2.).

Menük

Amikor már úgy érezzük, hogy egy éttermezés unalmasabb részei rajzolással, könyvnézegetéssel már áthidalhatók (a telefonozás nem a legjobb választás, de ha már előkerül, akkor viszont fontos, hogy a hangját csak a gyerekünk hallja, hiszen a többi asztalnál ülő vendégre éppúgy tekintettel kell lennünk, mint saját magunkra), akkor szépen lassan elindulhatunk velük azon az úton, hogy a rendes étlapról is legyen kedvük választani. Ehhez első körben érdemes olyan helyeket választanunk, ahol jó minőségben és többféle gyerekbarát ételt találhatunk. Szóba jöhetnek az olasz és/vagy jó minőségű menüt kínáló éttermek, mint például a Piccola Toscana (Hungária utca 2.) vagy a Blöff Bisztró (Jókai tér 5.), ahol nem egyszer botlottunk már suli után betérő, emelt szintű „menzázókba”. Persze a legjobb az, ha beszélgetünk és együtt választunk, hiszen a cél az, hogy minél érdekesebb, tisztább, jó minőségű ízekkel találkozzon a gyermek. Akkor járunk jó úton, ha az étteremben evést és levést kellemes, jó élményként tudjuk átadni az épp velünk lévő gyereknek, hogy később, felnőtt korában is mindig megtalálja a neki való helyeket.

zene
Erősen zárja idei szezonját a Káptalan Kert
 
ételital
Pécsi gasztro 2021
 
zene
Kérdőív zenehallgatási szokásainkról