Pécsről Rióba 2.
Pécsről Rióba 2.
Papp András / 2016-09-07 lokál
A fantasztikus magyar eredménnyel zárult nyári olimpiai játékok után nem áll le az élet Rio de Janeiroban. Szeptember 7. és 18. között rendezik meg ugyanis a XV. Nyári Paralimpiai Játékokat, ahol két pécsi sportoló is képviseli a magyar színeket. A paralimpiai játékok rövid történeti áttekintése után őket mutatjuk be dagadó kebellel, hatalmas büszkeséggel, egyúttal pedig sok szép emléket és világraszóló sikereket kívánunk nekik.

A paralimpia története

A paralimpiai játékok a testi és értelmi fogyatékosok, sérültek számára rendezett nemzetközi sportverseny az olimpiai játékok mintájára. 1960-tól rendezik meg Fogyatékosok Világjátéka néven, de 1992-től szervezetileg összekapcsolták az olimpiával, és annak helyszínén, három héttel a nyári olimpiai játékok vége után rendezik meg. A paralimpián 22 sportágban versenyeznek a sportolók, idén két új sportág, a kenu és a triatlon debütál a játékokon.

A magyar paralimpiai csapat ebben az évben 43 főből áll. A legnagyobb és az egyik legfontosabb hír, hogy a magyar televíziózás történetében először most lesz látható a teljes paralimpia itthon az M4 Sport és az M5 csatornák jóvoltából, amit mi csak kitörő lelkesedéssel tudunk üdvözölni.  

Konkoly Zsófia

Zsófi még csak 14 éves, de a májusi paraúszók Európa-bajnokságáról négy bronzérmet hozott haza. Teljesen egyértelmű, hogy egy hatalmas tehetség, és az is világos mindenki számára, hogy nem a riói olimpia lesz neki az utolsó nagy megmérettetése. S9-es kategóriában úszik, és elmondása szerint soha semmilyen problémája nem volt abból, hogy nem fejlődött ki rendesen az egyik keze. „Így születtem, így éltem egész életemben, úgyhogy mindent ehhez igazítok. Így tanultam meg például biciklizni is. Soha semmilyen problémával nem szembesültem emiatt, nem voltak sem beszólások, sem kéretlen segítségnyújtások” – nyilatkozta a bama.hu-nak. Zsófi négy számban áll rajthoz Rióban: 100 pillangón, 400 gyorson, 200 vegyesen és 100 háton méretteti meg magát a PSN Zrt. Sportiskola úszója.

Sors Tamás

Sors Tamás harmadik paralimpiájára készül. Az ANK Úszóklub világ-, és Európa-bajnok, világcsúcstartó sportolója még mindig csak 25 éves, de paralimpiai eredménysora tiszteletet parancsoló: Pekingből egy arannyal és két bronzéremmel tért haza, a 2012-es londoni játékokon pedig egy arany, egy ezüst és egy bronzérmet nyert.  

Tamás 50 és 100 gyorson, 200 vegyesen és 100 pillangón áll rajtkőre Rióban, de ezekből 100 pillangón van a legnagyobb esélye a győzelemre. Egy sikeres paralimpiai szereplés sem változtatja meg azon véleményét, miszerint ez az utolsó olimpiája, hiszen Tokióban már nem szeretne versenyezni. 

 

zene
ZAJZAJZAJ podcast #24 // Köles Feri
 
lokál
Fesztiválszezon 2015
 
zene
Off The Hook