Mágikus mesék mindenkinek
Mágikus mesék mindenkinek
promo / 2024-02-19 súgó
A Pannon Filharmonikusok közkedvelt Flört sorozatában mai divatos kifejezéssel storytelling, történetmesélés, zenei történetmesélés várja a közönséget március 8-án, nőnapon a Kodály Központban. Hány hölgy, nő, csajszi örülne, ha élményt, méghozzá zenei mesét kapna ajándékba, a szünetben egy kis pezsgőzéssel!? Arról nem is beszélve, hogy egy mediterrán hangszer mediterrán hangulatú, méltán kedvelt, nagyon szerethető versenyműve is felcsendül – egy mediterrán, méltán kedvelt, nagyon tehetséges és igen jóvágású gitárművész előadásában… Jegyek a zenekar honlapján, a Jegymesteren online, de a jegypénztárban is kaphatók a 19 órakor kezdődő koncertre.

Az esten két nagyszabású mese is elhangzik a zenekar hangjain. Dvořák története egy tragikus kimenetelű varázslatot beszél el, Rimszkij-Korszakov zenéje a mese hatalmát és békítő erejét hirdeti, ahogyan egy halálra ítélt feleség meglágyítja férje, az uralkodó szívét. Oh, bátor Seherezádé…!

A kettő között hangzik el Joaquín Rodrigo Aranjuezi gitárversenye

Dvořák A déli boszorkány című szimfonikus költeményét Amerikából hazatérve írta meg, története a szláv mondavilágon alapul. A zene pontosan követi a történéseket, a hangszerelés pedig jól érzékelhető szimbólumokra épül. Az oboa a rosszul viselkedő gyermek, a basszusklarinét a boszorkány, a tizenkét harangütés a déli harangszó.  Az ezt követő Aranjuezi gitárverseny helyszínmegjelölése az aranjuezi Palacio Real királyi palota kertjeire utal. Rodrigo ugyanis ezt a II. Fülöp által létrehozott világot igyekezett megidézni a művében, ahogyan fogalmazott: „a magnóliák illatát, a madarak énekét és a szökőkutak csobogását.” Rodrigo ugyan hároméves korától kezdve szinte teljesen vak volt, és elsődlegesen zongorán játszott, mégis kultikus jelentőségű művet alkotott a gitárirodalomban, ami a mű megírásakor, 1939-ben már igencsak ritkaságszámba ment. 1991-ben e mű tiszteletére kapott nemesi címet, mint Aranjuez kertjeinek márkija, sőt, Aranjuez városában emlékművet emeltek a concerto tiszteletére. Rodrigo tisztában volt vele, hogy a gitár kicsi, elhaló hangja miatt nehezen érvényesül a zenekari hangzásban, így az egyik tételben különböző szólóhangszerekkel állította párbeszédbe.  Az est szólistája, Rafael Aguirre (képünkön) nemzetközi szinten is napjaink egyik legfoglalkoztatottabb gitárművésze, a világ legnagyobb koncerthelyszínein lép fel, legutóbb például az Egyesült Államokban aratott nagy sikert turnésorozatával.

Rimszkij-Korszakov Seherezádé című zenekari szvitje zárja az estét. A mű egyúttal szép példája a nagyromantika ízlésvilágának, a korabeli orosz kultúra nemzetköziségének és Rimszkij-Korszakov érdeklődésének, illetve rendkívül gazdag hangszerelésének.  A szvit valóságos szimfonikus költemény, melyet az Ezeregy éjszaka meséi ihlettek.

Egy világjáró „mesemondó”  Káli Gábor lesz az est dirigense. Őt az elmúlt években a legnagyobb zenekarok élén láthatta a közönség, a legrangosabb operaházak hívták meg – tulajdonképpen szerte a bolygón.  

Ajánljuk ezt a koncertet mindenkinek, aki szeret elmerülni az érzelmek, a fantázia, a szép dallamok és hangszerszólók világában. Izgalmas háttértörténetekről, mesékről és jó hangulatról az est házigazdája, Kövér András Kövi is gondoskodik.

További részletek a koncertről, a Flört sorozatról, a Pannon Filharmonikusokról a  www.pfz.hu oldalon találhatóak.

Jegyvásárlás és további infók a koncertről ITT

(X)

súgó
Csillagászati Hét
 
ételital
Teszteltük: Fellow’s Sandwich & Burger
 
súgó
A háború pillangói