Külvárosi gasztró: Megyeri Tanya
Külvárosi gasztró: Megyeri Tanya
szerk / 2016-07-25 ételital
Ebben a rovatunkban eltávolodunk egy kicsit a belvárostól és Pécs külső részei felé vesszük az irányt. Olyan vendéglátóhelyeket mutatunk be, melyek kiesnek a fősodorból, emiatt kevesen ismerik őket, pedig vannak, léteznek és gyönyörűen kiszolgálják a betérő vendégeket. Ebben a hónapban egy nagyszerű tippet kapva a Megyeri Tanyát kerestük fel.

Soha nem hallottunk még a Megyeri Tanyáról, ezért is örültünk annak, hogy egyik kolléganőnk felhívta rá a figyelmünket. Előzetes tájékozódás után ismét szerkesztőségileg támadtuk meg a vendéglátóipari egységet nagy reményekkel, és hihetetlen kíváncsisággal.

Nem meglepő módon a Megyeri Tanya a Megyeri úton van, egy túlméretezett cégér hamar felhívja rá a figyelmet, úgyhogy egészen könnyen megtalálható. A tábla feletti futófényen olvasható az aktuális kínálat, mielőtt belépnénk, éppen a bableves-pacal-sör szentháromság úszik el a szemünk előtt, amiből egyből tudjuk, jó helyen járunk. Még szerencse, hogy délben érkezünk és nem vacsoraidőben, mert az egység 7-től 16 óráig van nyitva, kizárólag hétköznapokon.

Egy talponálló büfébe lépünk be, ahol a napi kínálat klasszik ártáblán olvasható. Egyszerű ételek sorakoznak rajta, a szóbeszéd szerint a sült kolbász (330 Ft/10 dkg) és a kolbászos bableves (850 Ft) itt a nyerő. A bablevest most kihagyjuk, kolbász jöhet, és rendelünk még tanyasi lecsót (1000 Ft), brassói aprópecsenyét (950 Ft), cukorborsó főzeléket (380 Ft) vagdalttal (250 Ft), és különböző kiegészítőkkel, hozzávalókkal, italokkal együtt összesen 5000 forintot fizetünk négyen. Tálcán kapjuk az ételeket és a pultos tanácsára egy hátsó helyiségben foglalunk helyet, mert elmondása szerint ott hűvösebb van, mint kint. Igaza van, a Megyeri Tanya hátsó traktusában tényleg kellemes a hőmérséklet. Az ételek hozzák az erős közepes szintet, bár, mintha a tanyasi lecsó kiemelkedne a többi közül, hiszen kolléganőnk elmondása szerint pont olyan, mint amilyet a keresztapja szokott főzni bográcsban a kert végében tök részegen. Az adagok hatalmasak, többen közülünk nem is tudnak megbirkózni vele, de mivel elhatároztuk, hogy palacsintát is eszünk, kirendelünk három darab túrósat (200 Ft/db), és a kínok kínját átélve, de legyűrjük még azokat is.

Összességében elmondható, nem rossz hely a Megyeri Tanya, sokan szeretik, ami látszott is a déli forgalomból, de mégis úgy távozunk, hogy legközelebb csak akkor jövünk ide, ha utunk éppen arra visz. De ha arra visz, mindenképpen beugrunk a messze földön híres bablevesre, hátha attól megtébolyodunk, és akkor gyakrabban fogunk ide járni.  

(Megyeri út 56.)

 

zene
Fran Palermo, Fake Empire
 
lokál
Túra a Zengő új kilátójába
 
ételital
Mesélő épületek