Pixelplants
Pixelplants
Morvai Zsolt / 2017-07-17 zene
Egyre kevesebben veszik elő a régi szintiket a szekrény mélyéről, úgyhogy a gitárzenekarok között felüdülést jelent a Pixelplants kemény indie-electronica-ja. A nemrég megjelent debütáló lemezükről és persze a hardpopról kérdeztük a zenekar vezetőjét, Dézsi Sadát.

2014-ben alakultatok, ennek ellenére elég gyorsan megtaláltátok a hangotokat. Bonyolult útkeresés volt ez, vagy már volt egy konkrét koncepciótok?

Egészen kialakult kép volt már akkor a fejemben, milyen úton is szeretnénk elindulni. Előző bandánk, a Soyuz7 már pedzegetett hasonló húrokat, de a zene túl komplex volt a Pixelplants-hez képest. Ezt mindenképp szerettem volna elkerülni a Plantsnél, de úgy gondolom, még mindig van mit tisztítani.

A munkáitokban visszaköszön több évtized zenéinek hangulata. Ezeknek a keveredése gondolom a kedvenc muzsikáitokról is árulkodik?

Rangidősként egyértelműen hoztam magammal a 80-as évekből hatásokat. Ezt nem is tudtam volna elkerülni, hiszen az akkori New Wave nagyon mély és tartós benyomást tett rám és újabban érdekes módon a többiekre is. A mai elektronikus zenékből pontosan ezt a mély benyomást hiányolom, viszont semmiképp nem kerülhetők meg a modern hangzások, másrészt butaság is lenne az analóg romantikába kapaszkodni foggal-körömmel.

Hallottam már azt a hasonlatot is, hogy ti egy új és jobb Neo vagytok.

Hízelgő. A Neo vitathatatlanul nagy hatást gyakorolt a magyar elektronikus érára, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy a Pixelplants nem tartalmaz nyomokban Neo-s hangzatokat, érzeteket, függetlenül attól, hogy ők szerintem mindig masszív harcot folytattak a kategorizálások ellen. 

Az első nagylemezetek, a Press Play On The Bloody Tape szépen lavírozik a már említett időszakok stílusjegyei között. Nagyon sodró lendületű és erős hangzású, mégis popzenének nevezhető. Ez a kettősség tudatos volt?

A tudatosság részemről biztosan megvolt, aztán jött a stúdiózás profi körülmények között, ahol kiderült, hogy mind Viki, mind István sokkal többet tud és akar hozzátenni magából az addig begyakoroltakhoz képest. Igazán érdekes élmény volt az, amikor teljesen más hangulatú dal kerekedett ki a felvételek végeztével, mint amilyen felfogásban addig játszottuk. Itt igazán tetten érhető volt a kettejük friss lendülete, keverve a maradiságommal.

Mik a terveitek a jövőre nézve most, hogy kiadtátok az első nagylemezeteket?

Nagyon szeretnénk minél többet koncertezni és nagyon sokat dolgozni az élő fellépések minőségén. Augusztusra készülünk egy akusztikus programmal, ami pont a Made in Pécs Caféban debütál, ez mindenképp nagyon érdekes lesz. És természetesen készülnek az új lemez dalai, aminek kiadásáról egy brit kiadóval tárgyalunk éppen.

lokál
Portré: Oláh Eni
 
lokál
Gondolatok, melyeket érdemes terjeszteni – TEDxPécs
 
zene
Midori