Világirodalom zsebben 
Világirodalom zsebben 
Happ Zsuzsa / 2020-11-24 lokál
Világirodalom a zsebedben – ezt a szlogent társították az ötletgazdák a Poket kezdeményezéshez, aminek lényege, hogy zsebrevágható méretű irodalmat vásárolhatunk automatából. A kínálat változatos és folyamatosan bővül, augusztus vége óta pedig Pécsnek is van könyvautomatája. Az aktualitásokról a Pécsi Poket közösség motorját, Lelkes Viktóriát kérdeztük.

Mi a Poket koncepció lényege?

A Poket Vecsei H. Miklós és a Sztalker csoport elképzelése alapján 2018 áprilisában indult útjára. Közös, nagy célunk az olvasás, az irodalom népszerűsítése, és a minőségi irodalom terjesztése automatákból, ezeken túl pedig egy egymásra jobban figyelő közösség létrehozása. Fontos, hogy legyen időnk magunkra, a kérdéseinkre, de ez egy online szférában könnyen elvész. Kicsit ezen is szeretnénk változtatni, rávilágítani, hogy legyünk többet offline. A Poket könyvek egy okostelefonnyi méretben érhetők el. Bízunk benne, hogy így ösztönözni tudjuk a fiatalokat az okostelefon és az online tér mellőzésére, ezzel együtt az olvasásra is. A zsebkönyveket meg lehet vásárolni az automatából, de van lehetőség online rendelésre is.

Pécsett miként valósult meg az automata elhelyezése és hol található?

Pécsett sajnos nagyon nehezen jött létre a projektünk, több mint egy évbe telt az automata lerakása. De annál nagyobb örömmel fogadtuk! A Pécs-Szeged-Debrecen városokba történő kihelyezésre civil adománygyűjtés szerveződött, az adományozók eldönthették, mely város automatájára adják adományukat, nevük pedig megtalálható a választott város automatájának oldalán. A mi automatánk a Pécsi Nemzeti Színház jegypénztáránál található, a külső oldalon, így a színház nyitva tartásától függetlenül, folyamatosan hozzáférhető.

Mennyibe kerülnek a Poket könyvek?

Jelenleg 1500 forintos áron érhetők el mind automatából, mind online.

Miket találunk az aktuális kínálatban? 

Eddig 37 kiadványunk jelent meg. A kínálat igen változatos, hiszen megtalálhatók regények, versválogatás, ifjúsági irodalom, vagy más formában kiadatlan művek. Ezeken kívül időszakosan elérhető a Bőrön a költő csomag, ami irodalmi témájú ideiglenes tetoválásokat tartalmaz, de lehetett Poketes jegyzetfüzetet is vásárolni a közelmúltban. Az ilyesfajta változatosság miatt sokan érdeklődnek a kiadványok iránt. A legújabb elérhető Poket kötet Kosztolányi Dezső Édes Anna című regénye, valamint  Rosemarie Eichinger Esznek-e a halottak epertortát? című ifjúsági kiadványa. Jelenleg a pécsi automatából közel 30 különböző mű vásárolható meg.

Hogyan működik a Pécsi Poket közösség?

Pécsett tavaly hoztuk létre közösségünket, egy Facebook-oldal és egy zárt csoport kapcsolódik hozzá. Tavaly decemberben tartottunk közönségtalálkozót, ahol egy Poket árával megegyező összegben gyűjtöttünk mikuláscsomagokat gyermekotthonban élő gyerekek részére, amiket Mikulás napján elvittem nekik. Idénre is több ötlet született, de a tavasszal berobbanó pandémia sajnos mindent felülírt. Jelen helyzetben is nehéz meghirdetni egy eseményt a szabályozások miatt, de folyamatosan keressük az új alternatívákat. A közeljövőben két nagyon izgalmas projekttel is készülök, úgyhogy érdemes figyelni az oldalunkat! 

 

lokál
Ezek a tavalyi címlapok tetszettek nektek a legjobban
 
súgó
Bogyólé Örömünnep
 
lokál
Happy Weightless – Infratrainer & Szolárium