Tavaszi munkálatok az Állatkertben
Tavaszi munkálatok az Állatkertben
Happ Zsuzsa / 2020-03-11 lokál
A néphagyomány szerint a medve február 2-án felébredve téli álmából előbújik, hogy megnézze, közeleg-e már a tavasz. A Pécsi Állatkertben az időjárás előrejelzését illetően nem a medvére hagyatkoznak, hanem minden évben ilyentájt megkezdik a tavaszi munkálatokat. A rendszeres évi feladatokról és az idei különlegességekről Siptár Dávid, az állatkert ügyvezetője és Andricz Bertold szakmai igazgatóhelyettes egy tavaszi hangulatú állatkerti séta keretében mesélt kollégáinknak.

Az idén 60 éves Pécsi Állatkert a szokásos ismétlődő feladatokon kívül olyan előkészületeket végez, amelyek az idei évben érkező több új faj befogadását szolgálják: kifutókat készítenek elő, szervezik a szállítást és az állatok bemutatását. Esetenként egy-egy állatot vagy állatfajt is szükséges az állatkerten belül mozgatni, máshova áthelyezni, ilyenkor a társas kifutóknál külön figyelnek arra, hogy a fajok elkülöníthetők legyenek és egyformán érvényesüljenek az igényeik. Ottjártunkkor például a marák és a pávák osztoztak közös területen. Az új fajokat még nem árulhatjuk el, de azt óvatosan megsúgjuk, hogy a tervek szerint Vadimhoz, a tavaly óta pécsi rozsomákhoz rövidesen nőstény pár érkezhet. Ennek megszervezése is gondos előkészületekkel jár, az európai koordinátor által kiválasztott, genetikailag leginkább hozzá illő nőstény repülővel érkezik majd az országba.

Ahogy minden évben, a szakemberek most is átvizsgálják tél végén a területet, az építményeket és a növényzetet is. A park fáit már ősszel szakértővel véleményeztetik, tavasszal pedig a gyökérzetüket is megvizsgálják, hogy a csapadékos időszakra is felkészüljenek. Szükség esetén eltávolítják a fákat vagy visszametszik az ágaikat, hogy a látogatók és az állatkert lakói biztonságban legyenek. A szintén ilyenkor esedékes növényesítési feladatokon kívül megerősítik vagy felújítják azokat az építményeket, amelyeket szükséges. Bár télen kevesebb a látogató, sajnos az időjárás olyankor nem alkalmas a felújításokra, ezért a tavaszi időszakban folyik az intenzív munkavégzés, például a készülő új kifutók alaptestjei is márciusban és áprilisban készülnek majd, és várhatóan a kenguru kifutó is márciusban kerül átadásra.

Az állatok ellátásában nincs különbség a téli és a nyári időszakban, a napi szintű – vagy akár napi többszöri – takarítás állandó minden évszakban. Néhány állatfaj viszont kevésbé képes alkalmazkodni az évszakokhoz, így például a sarkantyús teknősök csak tartósan napos időben fognak újra kiköltözni a szabadba, a költözéshez pedig segítséget is kapnak majd, a gondozók talicskán utaztatják őket. A tavasz beköszöntével kerülnek le a madarak röpdéiről a fóliák is, amiknek a lebontását néhány lelkes madár már önszorgalomból meg is kezdte.

Fontos időszak a tavasz a tervezett állategészségügyi beavatkozások szempontjából is, a legtöbb ugyanis altatással jár, ami télen az alacsony hőmérséklet miatt veszélyes lenne az állatokra. Az oltások, fogamzásgátlási céllal elvégzett implantálások vagy műtétek, a patások körmölése mind akkor esedékesek, amikor az időjárás megfelelő hozzá. Ez persze nem jelenti azt, hogy az állatok is egyetértenek a tervezett beavatkozások szükségességével: úgy hallottuk, hogy a legnagyobb ellenálló a sakál, aki parádésan menekül, cikk-cakkban fut, szaltózik, és futás közben változtatja a sebességét, így őt már az altatólövedékkel eltalálni is több órás kihívást jelentő feladat.

súgó
Együtt kerek a Világ
 
ételital
Törzshely: Kalmár Lajos – Blöff Café
 
ételital
Teszteltük: Soul Kitchen